Шофьор загина след нападение на руски дрон срещу украинска зърнена инфраструктура близо до река Дунав, каза в четвъртък губернаторът на Одеска област, цитиран от руската служба на "Би Би Си".

Губернаторът каза, че атаката с дронове е продължила повече от два часа през нощта и че макар повечето да са били свалени, някои са преминали, като са повредили складова сграда, асансьор и камиони.

Дунавските пристанища на Украйна се превърнаха в ключова артерия за огромните обеми на износ на зърно от страната, откакто Русия нахлу в съседката си през февруари 2022 г.

Москва удари инфраструктурата на дунавското пристанище с вълни от атаки с дронове през август и септември, но последната нощна атака дойде след скорошно затишие.

Последният удар беше първият на съоръженията на Дунав от 21 ноември.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че общо 18 безпилотни летателни апарата "Шахед" са изстреляни в района на Южна Одеса и Хмелницки регион, който е в Западна Украйна.

Петнадесет от безпилотните самолети са били свалени от ракетни системи за противовъздушна отбрана, съобщиха военновъздушните сили.

ISW: Войната в Украйна - между западната помощ и руската дезинформация

ISW: Войната в Украйна - между западната помощ и руската дезинформация

Това се казва в дневния анализ за ситуацията на фронта, изработен от Института за изследване на войната