Разширяването от страна на САЩ на списъка със санкции с имена на още руски компании е в дисонанс с тона на разговорите между Барак Обама и Владимир Путин от преди два дни. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Новости.

Той допълва, че Русия ще продължи по темата за санкциите да се придържа към принципа на реципрочност и взаимност.

Това (разширяването на списъка) е в сериозен дисонанс с темите за възможно взаимодействие в чувствителни сфери, за което стана въпрос на срещата между двамата президенти“, посочва Дмитрий Песков.

Той посочва, че Русия, както и преди, ще предприеме ответни мерки. Песков обаче посочва, че все още не знае за подготвени конкретни ответни мерки.

Малко по-рано днес бе съобщено, че американското министерство на финансите разширява списъка на руски компании, върху чиято дейност се налагат санкции. В списъка влязоха още около 80 компании, включително 50 фирми, които са под контрола на „Газпром“. С наложени санкции се оказаха и фирми, строящи моста през Керченския пролив.

На всички компании от списъка са наложени търговски ограничения, а всички искания за издаване на лицензи на тези компании ще бъдат разглеждани с презумпции за отказ.

Срещата на Путин и Обама, на която се позовава Дмитрий Песков, се състоя на 5 септември в рамките на срещата на Г-20 в Китай. Тема на срещата бе възможното взаимодействие в Сирия и перспективите за урегулиране на конфликта в Украйна.

Изявленията на двамата президенти обаче след срещата бяха разнопосочни.

Руският лидер Владимир Путин заяви, че Русия разчита на възстановяване на отношенията със САЩ в пълен мащаб, доколкото американския президент Барак Обама отново заяви, че докато не бъдат изпълнени договореностите от Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна, санкциите срещу Русия няма да бъдат отменени.