Русия разчита на възстановяване на отношенията със САЩ в пълен мащаб. Това заяви президентът Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в китайския град Ханчжоу.

По думите на Путин САЩ представляват безусловно важен партньор за Русия, а нормализацията на отношенията между двете страни ще се случи. Настоящото състояние, според думите му, не е нормално.

Днес се състоя срещу между двамата президенти Путин и Обама, като главните теми на преговорите бяха Сирия и Украйна. Срещата продължи няколко часа.

Темата за отношенията обаче Путин моментално обвързва с отмяната на санкциите спрямо Руската федерация, приети от Запада след анексията в Крим и ескалацията на конфликта в Източна Украйна.

Снимка 252010

Източник: ЕПА

Руският президент отбеляза, че ако Вашингтон иска да възстанови отношенията си с Москва, е длъжен да отмени антируските санкции.

Те извършват стъпки, които затормозяват нашите отношения, включително и налагат санкции... Но ако те искат да възстановят отношенията, решението е лесно, трябва просто да се отменят (санкциите). Това е всичко”, коментира Путин.

Според него точно как ще бъде направено това, в каква форма, това е в края на краищата второстепенен въпрос, а главното е да се реши проблемът по същество.

Това не беше наша инициатива – да въведем такива ограничения. А отмяната им е в бъдещето, надявам това да се случи”, отбеляза Владимир Путин.

Санкциите срещу Русия остават до изпълнението на договореностите от Минск, отсече Обама

Санкциите срещу Русия остават до изпълнението на договореностите от Минск, отсече Обама

Това е заявил на срещата си с Путин

Според руския лидер всеки трябва да се стреми към компромисите, които отразяват интересите и двете страни. При това Путин обърна внимание и на това, че търговският оборот между Русия и САЩ е минимален.

И преди това той беше всичко на всичко 28 милиарда, а сега е паднал до 20 милиарда и под. Така че, честно казано, за нас търговско-икономическите отношения със САЩ не представляват голяма ценност, с изключение на ограниченията в сферата на технологиите”, обясни Владимир Путин.

Американският президент Барак Обама от своя страна обаче заяви, че е дал да се разбере на руския си колега Владимир Путин, че докато не бъдат изпълнени договореностите от Минск за прекратяване на огъня в Източна Украйна, санкциите срещу Русия няма да бъдат отменени.

Конкретно на въпроси за днешната среща с президента Барак Обама руският лидер заяви, че темите, по които е говорено не са били по предварителен план, но въпреки това разговорите не са били повърхностни.

"Мисля, че ние стигнахме до взаимно разбиране на проблема, пред който стоим”, заяви Путин по темата Сирия, като допълни, че някои технически детайли трябва да се доработят, но това остава предмет на усилията на външните министри на двете страни.

Путин признава искрените намерения на президента Обама да се бори с тероризма и да прекрати конфликта в Сирия. „И САЩ, и Русия са заинтересовани в борбата с тероризма, и ние чувтсваме заинтересоваността на президента на САЩ. Ние смятаме, че той абсолютно искрено се стреми към резултати в борбата с тероризма, коментира руският държавен глава.

На пресконференцията си Обама също така разкри, че е обсъдил с Путин съвместната борба на двете държави с терористичната групоровка ДАЕШ ("Ислямска държава") и Фронта "Ал Нусра".

Двамата са говорили още за проблема за киберсигурността, но отказа да коментира предположенията, че неотдавнашната хакерска атака срещу централата на Демократическата партия в САЩ е дело на руски хакери.