Русия отрече да евакуира дипломати от Украйна, съобщава "Спутник".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова увери, че руското посолство в Киев работи както обикновено. Изявлението й е в отговор на публикация на в. "Ню Йорк Таймс" за това, че Москва е започнала да евакуира семействата на персонала от дипломатическите си мисии в Украйна.

Американските журналисти са загубили навика да проверяват информацията, която публикуват, заяде се Захарова.

Припомняме, "Ню Йорк Таймс" се позова на данни на висш украински служител, който твърди, че на 5 януари 18 души, предимно членове на семействата на руски дипломати, са напуснали Украйна, а през следващите няколко дни още около 30 души са напуснали посолството в Киев и консулството в Лвов, Западна Украйна. Дипломати от още две руски консулства пък получили указания да се подготвят за напускане на страната.

NYT: Русия евакуира дипломати от Украйна
Обновена

NYT: Русия евакуира дипломати от Украйна

Акцията е от последните седмици

От своя страна украинското външно министерство съобщи, че не е получавало никаква информация от страна на Русия за изтегляне на служители от дипломатическите й мисии. Киев на свой ред също не планира евакуация на украински дипломати от Русия.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Русия упрекна САЩ в лъжа за намеренията ѝ към Украйна

Русия упрекна САЩ в лъжа за намеренията ѝ към Украйна

Според Сергей Лавров Украйна без съмнение е под външния контрол на Вашингтон