На дипломати в две руски консулства в Украйна е наредено да се подготвят да напуснат страната. Това съобщи New York Times, позовавайки се на високопоставен украински служител по сигурността.

18 души са напуснали страната на 5 януари, предимно деца и съпруги на руски дипломати. В следващите дни се очаква други 30 души от Киев и консулството в Лвов да напуснат Украйна.

Русия упрекна САЩ в лъжа за намеренията ѝ към Украйна

Русия упрекна САЩ в лъжа за намеренията ѝ към Украйна

Според Сергей Лавров Украйна без съмнение е под външния контрол на Вашингтон

Според американски служител Вашингтон е бил наясно с предстоящата евакуация.

"Имаме информация, показваща, че руското правителство се е готвело да евакуира членовете на техните семейства от руското посолство в Украйна в края на декември и началото на януари", коментира американският представител.

Путин прехвърля елитни десантни части в Крим

Путин прехвърля елитни десантни части в Крим

Решението е на Кремъл

Русия многократно е отричала обвиненията на Запада и Украйна в "агресивни действия", заявявайки, че никого не застрашава и не се готви да напада никого, а заявленията за "агресията на Руската федерация" се използват като предлог, за да може НАТО да предислоцира повече военна техника до границите на Русия, се казва в съобщението на руската агенция.

По-рано от руското външно министерство отбелязаха, че заявленията на Запада за "руска агресия" и възможностите да помогнат на Киев да се защитава от нея са и смешни, и опасни.

При това Киев и западните държави в последно време изразяват безпокойство във връзка с усилването на агресивните действия от страна на Русия и границите на Украйна. Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков заяви, че Русия размества войски в пределите на своите граници.

Путин убеден: Технологии от Майдана бяха използвани в Казахстан

Путин убеден: Технологии от Майдана бяха използвани в Казахстан

Включително информационна поддръжка