Русия ще продължи да забавя скоростта на социалната мрежа Twitter на мобилни устройства, докато цялото съдържание, което е обявено за незаконно, не бъде изтрито.

Това са казали пред "Ройтерс" от държавния регулатор на комуникациите "Роскомнадзор", докато Москва продължава да отправя искания към големите технологични компании.

Русия ограничи достъпа до "Туитър"

Русия ограничи достъпа до "Туитър"

Москва засили натиска върху американските социални мрежи "Туитър" и "Фейсбук"

Руските власти наскоро предприеха стъпки за по-сериозно регулиране на технологичните гиганти, като налагат малки глоби за нарушения за съдържанието, като същевременно се стремят да принудят чуждестранните компании да имат официално представителство в Русия и да съхраняват лични данни на руснаците на нейна територия.

"Туитър" беше подложен на наказателно забавяне в Русия от март заради публикации, съдържащи детска порнография, информация за злоупотреба с наркотици или призиви към непълнолетни да се самоубият, твърди "Роскомнадзор".

Русия удари "Туитър" с глоба от 9 млн. рубли

Русия удари "Туитър" с глоба от 9 млн. рубли

"Фейсбук" и Google също ги чакат глоби

"Туитър", който още не е коментирал въпроса, отрича да позволява платформата му да се използва за насърчаване на незаконно поведение. Социалната мрежа твърди, че има политика на нулева толерантност към сексуалната експлоатация на деца и забранява насърчаването на самоубийство или самонараняване.

Видеоклиповете и снимките се зареждат значително по-бавно на мобилни устройства, но "Роскомнадзор" разхлаби ограниченията на скоростта на фиксираните мрежи през май.

"Роскомнадзор" настоя, че "Туитър", който регулаторът глоби с общо 38,4 млн. рубли (511 900 долара) тази година, систематично игнорирал исканията за премахване на забранени материали от 2014 г., но е премахнал повече от 90% от незаконните публикации.

"Към момента остават 761 неизтрити публикации", уточни "Роскомнадзор", като допълни: "Условието за премахване на ограничението за достъп на мобилни устройства е "Туитър" напълно да премахне забранените материали, засечени от Роскомнадзор."

Русия налага нова солена глоба на Google

Русия налага нова солена глоба на Google

Технологичният гигант ще бъде санкциониран с до 20% от годишните си руски приходи

Регулаторът обяви по-рано, че ще търси глоби върху годишния оборот на Google и Facebook в Русия за многократни законови нарушения, заплахи, които двете компании не коментираха тогава.

"Също така повтаряме, че социалната мрежа "Туитър" многократно е признавана за виновна от руски съд в извършване на административни нарушения", посочиха от "Роскомнадзор".