Съд в Москва наложи глоба на социалната мрежа "Туитър" в размер от 8,9 млн. рубли за отказ да изтрие информация, призоваваща непълнолетни да участват в неразрешени протести. Това съобщи ТАСС, цитирайки пресслужбата на Таганския окръжен съд.

"Съдът призна компанията "Туитър" за виновна по чл. 2 ал. 13.41. от Административния кодекс на Руската федерация ("Нарушение на процедурата за ограничаване на достъпа до информация, достъпът до която подлежи на ограничения в съответствие със законодателството на Руската федерация") и наложи наказание във вид на глоба от 2,4 милиона рубли", уточниха от съда.

По-рано днес компанията получи още две глоби за същото нарушение в размер на 3,2 млн. и 3,3 млн. рубли.

Русия спира "Туитър", ако не блокира съдържание до 1 месец

Русия спира "Туитър", ако не блокира съдържание до 1 месец

Роскомнадзор се оплака, че американската платформа не е отговорила на исканията им

Същият съд ще разгледа днес още три протокола на руския телекомуникационен регулатор "Роскомнадзор" във връзка с "Фейсбук". Разглеждането на три подобни протокола срещу Google е отложено за 4 май.

От 10 март в Русия, по предписание на телекомуникационния регулатор, скоростта на "Туитър" е ограничена. "Роскомнадзор" заплаши да блокира напълно социалната мрежа, ако администрацията му не започне да се съобразява с изискванията на закона.

Регулаторът изпрати на компанията 28 хил. първоначални и многократни искания за премахване на линкове и публикации, но компанията не ги спази напълно.

Законът предвижда глоби за интернет ресурси, които не ограничават достъпа до незаконна информация - например детска порнография, материали, призоваващи към екстремизъм, описания на методи за производство и употреба на наркотици. Размерът на наказанието може да бъде различен и при системни нарушения може да нарасне до една пета от годишните приходи на компанията.

Русия недоволства, че "Туитър" не изтрива забранена информация

Русия недоволства, че "Туитър" не изтрива забранена информация

Няма отговор на молбата на Роскомнадзор да се изтрият забранените материали