Русия арестува задочно помилвания олигарх Михаил Ходорковски. Той се намира в чужбина и срещу него е издадена международна заповед за задържане, по обвинение за съучастничество в убийство.

Припомняме, спрямо Михаил Ходорковски на 11 декември бяха повдигнати обвинения за убийство. Ходорковски е привлечен като обвиняем по дело за организация на убийство и покушения с убийство на две и повече лица.

Едното е за убийството на кмета на Нефтеюганск Владимир Петухов от 1998 година. Обвинение има и за опит за покушение с убийство на Вячеслав Кокошкин, който е съпровождал Петухов.

Другото обвинение е за убийството на един човек от охраната при опитите за две покушения над бизнесмена Евгений Рибин.

Михаил Ходорковски обяви, че няма никакво намерение да се яви на разпит в Русия и определи наказателното си преследване от страна на властите в Русия като опит да се отвлече вниманието на обществото от корупцията във високите етажи на властта в държавата.

Петролният магнат Михаил Ходорковски бе помилван от Путин през декември 2013 г. след прекарани 10 години в затвора по обвинения в данъчни измами в особено големи размери. След освобождаването си напусна Русия моментално, като първоначално живя в Германия, послед в Швейцария, а по негова информация в момента постоянният му адрес е в Лондон.