Руските военни са вдигнали по спешност изтребители, за да пресрещнат американски бомбардировачи B-52N над Охотско море, се казва в съобщение на руския национален център за управление на отбраната, цитирано от руските медии.

От центъра уточниха важната подробност, че американските самолети не са нарушили границите на Русия.

US изтребители пресрещнаха руски ядрени бомбардировачи до Аляска

US изтребители пресрещнаха руски ядрени бомбардировачи до Аляска

Бомбардировачите Ту-95МС са извършили 11-часов полет

"Самолетите на военновъздушните сили на САЩ бяха непрекъснато ескортирани от руски средства за контрол на значително разстояние от руската държавна граница", се отбелязва в съобщението на руските военни.

Центърът добави, че изтребители Су-30, Су-35 и МиГ-31 са били изпратени, за да пресрещнат американските военни самолети.

През последната седмица и половина САЩ на два пъти вдигаха изтребители за ескортиране на руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС в същия район, в близост до руско-американската граница.

Русия вдигна изтребители заради бомбардировачи на САЩ над Черно и Балтийско море

Русия вдигна изтребители заради бомбардировачи на САЩ над Черно и Балтийско море

Американските самолети след това са се отдалечили

По-рано тази седмица руските военни забелязаха американски бомбардировачи B-52H и разузнавателни самолети над неутралните води на Балтийско море и вдигнаха изтребители, за да ги ескортират.

По-рано Генералният щаб на руските въоръжени сили подчерта, че руското военно ведомство е регистрирало засилена военна дейност от страна на САЩ и техните съюзници в НАТО в близост до руската граница.