Американски изтребители пресрещнаха и ескортираха четири руски стратегически бомбардировача по време на рутинен полет над неутрални води до САЩ, съобщава РИА Новости, позовавайки се на Министерството на отбраната на Русия.

Ведомството поясни, че бомбардировачите Ту-95МС са извършили 11-часов полет. Допълва се, че американски изтребители F-22 Raptor са ескортирали самолетите по време на някои фази от полета на бомбардировачите.

Министерството на отбраната на Русия отбелязва, че далекобойната авиация на Русия редовно извършва полети над Арктика, Северния Атлантик, Тихия океан, Черно море и Балтийско море в съответствие с международното право.

От министерството припомниха, че през май самолети от стратегическата авиация на САЩ на пет пъти са преминали в близост до границите на Русия.

Началникът на Главното оперативно управление към Генералния щаб на руската армия генерал-полковник Сергей Рудской заяви, че Москва е засякла високи нива на активност на САЩ и съюзниците им от НАТО до руските граници.