Руският регулатор на комуникациите "Роскомнадзор" заплаши да наложи глоба на американските технологични гиганти Apple и Google, ако не премахнат от онлайн магазините си приложение, създадено от критика на Кремъл Алексей Навални, предаде "Интерфакс".

Руски съд обяви движението на хвърления в затвора опозиционен политик за екстремистко това лято в репресии преди парламентарните избори по-късно този месец.

Русия може да третира отказа на Apple или Google да премахнат приложението като намеса в парламентарните избори, са заявили от "Роскомнадзор".

"Роскомнадзор" уточни, че Google и Apple могат да бъдат глобени с до 4 млн. рубли (55 000 долара) за неограничаване на достъпа до приложението.

Говорителката на Навални напусна Русия

Говорителката на Навални напусна Русия

След като съдът забрани като екстремистка антикорупционната фондация на опозиционера

Сподвижниците на Навални искат да използват приложението за организиране на тактическа кампания за гласуване, при която се подкрепят противници на управляващата партия "Единна Русия", които имат най-големи шансове да спечелят депутатски места в Държавната дума.

В края на юли "Роскомнадзор" блокира сайта на критика на Кремъл Алексей Навални, navalny.com, както и 48 сайта на хора и организации, свързани с него.

В момента Навални излежава 2 години и половина затвор за нарушение на условна присъда. Условната присъда бе заменана с ефективна, след като Навални се върна от Германия, където беше лекуван от отравяне през август. Той хвърля вината за покушението с бойното отровно вещество "новичок" върху Путин и специалната служба ФСБ, а обвиненията срещу себе си определя като изфабрикувани.

Хвърлянето му в затвора обтегна отношенията на Русия със Запада, който настоя за освобождаването му.