Санкциите на САЩ нямат граници. Това се казва в коментар от вторник на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Той бе направен във връзка с изземването от САЩ на самолета на президента на Венецуела Николас Мадуро.

"В характерния си неоколониален плам американските власти конфискуваха венецуелския президентски самолет, който беше на ремонт в Доминиканската република, подчерта дипломатът. Те за пореден път демонстрираха пълно пренебрежение към международните правни норми и, разчитайки на "правото на силния", изпратиха още един сигнал, че САЩ, според техните разбирания, могат да се разпореждат със суверенната собственост на друга държава. Дипломатът подчерта, че санкционните ексцесии на САЩ нямат граници. Захарова припомни още, че това не е първият самолет, който Вашингтон отнема от Каракас: в началото на 2024 г. беше конфискуван венецуелски транспортен самолет, задържан по американска заповед в Аржентина.

САЩ конфискуваха самолета на Николас Мадуро в Доминиканската република

САЩ конфискуваха самолета на Николас Мадуро в Доминиканската република

Множество федерални агенции са участвали в изземването

По-рано официалният представител на министерството обяви подкрепата на Русия за правните искания на Венецуела към САЩ за връщане на самолета.

Припомняме, че Съединените щати конфискуваха самолета на президента на Венецуела Николас Мадуро, след като установиха, че придобиването му е в нарушение на американските санкции, наред с други наказателни въпроси. САЩ са изпратили самолета до Флорида в понеделник. 

Това е най-новото развитие в отдавна обтегнатите отношения между САЩ и Венецуела.

Самолетът е описан от официални лица като венецуелски еквивалент на Air Force One и е бил сниман при предишни държавни посещения на Мадуро по света.

САЩ признаха кандидата на опозицията за победител на изборите във Венецуела

САЩ признаха кандидата на опозицията за победител на изборите във Венецуела

Предстои ли повторение на ситуацията с Хуан Гуайдо?

"Това изпраща съобщение чак до върха", заяви един от американските служители пред CNN. "Задържането на самолета на чуждия държавен глава е нещо нечувано за криминални въпроси. Тук изпращаме ясно послание, че никой не е над закона, никой не е извън обхвата на санкциите на САЩ.

Самолетът - Dassault Falcon 900, който се се оценява на около 13 милиона долара, според записите на полетите, е бил в Доминиканската република през последните месеци. Източниците не разкриха защо, но това даде възможност на американски служители да конфискуват самолета.

По-рано тази година САЩ отново наложиха санкции на петролния и газовия сектор на Венецуела в отговор на неуспеха на правителството на Мадуро да позволи провеждането на "приобщаващи и конкурентни избори".

САЩ притеснени от изборните резултати във Венецуела
Обновена

САЩ притеснени от изборните резултати във Венецуела

Според Антъни Блинкън официалните резултати не отразяват вота на венецуелския народ

След противоречивото преизбиране на Мадуро на 28 юли Венецуела спря търговските полети до и от Доминиканската република.