Съединените щати конфискуваха самолета на президента на Венецуела Николас Мадуро, след като установиха, че придобиването му е в нарушение на американските санкции, наред с други наказателни въпроси. САЩ са изпратили самолета до Флорида в понеделник, според двама американски служители, цитирани от CNN.

Това е най-новото развитие в отдавна мразовитите отношения между САЩ и Венецуела, а изземването на самолета в Доминиканската република бележи ескалация, тъй като САЩ продължават да разследват това, което смятат за корупционни практики от правителството на Венецуела.

Самолетът е описан от официални лица като венецуелски еквивалент на Air Force One и е бил сниман при предишни държавни посещения на Мадуро по света.

"Това изпраща съобщение чак до върха", каза един от американските служители пред CNN. "Задържането на самолета на чуждия държавен глава е нещо нечувано за криминални въпроси. Тук изпращаме ясно послание, че никой не е над закона, никой не е извън обхвата на санкциите на САЩ.

CNN се обърна за коментар към Министерството на вътрешната сигурност, Министерството на правосъдието и Държавния департамент.

Ситуацията във Венецуела има отражение върху политиката на САЩ, тъй като милиони бягат от страната, много от които са избрали да мигрират към границата между САЩ и Мексико.

Години наред американски служители се опитват да спрат потока от милиарди долари към режима. Разследванията по вътрешна сигурност - втората по големина разследваща агенция във федералното правителство - конфискува десетки луксозни превозни средства, наред с други активи, които се насочват към Венецуела.

Самолетът - Dassault Falcon 900, който се се оценява на около 13 милиона долара, според записите на полетите,  е бил в Доминиканската република през последните месеци. Източниците не разкриха защо той е бил там, но това даде възможност на американски служители да конфискуват самолета.

Множество федерални агенции са участвали в изземването, включително Разследванията на вътрешната сигурност; Търговски агенти, Бюрото за промишленост и сигурност; и Министерството на правосъдието.

Американски служители са работили в тясно сътрудничество с Доминиканската република, която е уведомила Венецуела за конфискацията, според един от американските служители.

САЩ удрят с нови санкции венецуелските управляващи

САЩ удрят с нови санкции венецуелските управляващи

Неокончателен списък с 60 имена бе оповестен в сряда

Наскоро САЩ оказаха натиск върху правителството на Венецуела "незабавно" да оповести конкретни данни относно президентските избори, позовавайки се на опасения относно достоверността на победата на Мадуро.

По-рано тази година САЩ отново наложиха санкции на петролния и газовия сектор на Венецуела в отговор на неуспеха на правителството на Мадуро да позволи провеждането на "приобщаващи и конкурентни избори".

След противоречивото преизбиране на Мадуро на 28 юли Венецуела спря търговските полети до и от Доминиканската република.

Федералните агенции, включително HSI, отдавна преследват правителството на Венецуела заради опасения за корупция. През последните години HSI прекъсна незаконните приходи или ресурси на правителството на Венецуела на стойност 2 милиарда долара, включително присъди, конфискации, ликвидация на банкови сметки, според един от американските служители.

САЩ дават до 15 млн. долара награда за информация за Мадуро

САЩ дават до 15 млн. долара награда за информация за Мадуро

Също и до 10 млн. долара за още четирима венецуелски властници

През март 2020 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини Мадуро, заедно с 14 настоящи и бивши венецуелски служители, в наркотероризъм, трафик на наркотици и корупция.

Бюрото за международни наркотици и правоприлагане на Държавния департамент предложи награда до 15 милиона долара за информация, водеща до ареста или осъждането на Мадуро.

През 2017 г. двама племенници на съпругата на Мадуро Силия Флорес бяха осъдени на 18 години затвор от федерален съд в Ню Йорк за опит за контрабанда на до 800 килограма кокаин в Съединените щати с частен самолет. Двамата по-късно бяха освободени от Съединените щати при размяна на затворници през 2022 г.

Лошите икономически условия, недостигът на храна и ограниченият достъп до здравеопазване накараха повече от 7,7 милиона души да напуснат Венецуела, отбелязвайки най-голямото разселване в Западното полукълбо.

Венецуела освободи 86 младежи, задържани по време на протестите след изборите

Венецуела освободи 86 младежи, задържани по време на протестите след изборите

Победата на Мадуро все още е оспорвана