Властите в САЩ са изготвили неокончателен списък с около 60 венецуелски правителствени служители и членове на семействата им. Те могат да бъдат санкционирани при първите наказателни мерки след оспорваните президентски избори в южноамериканската страна през юли. 

Санкциите ще наложат забрани за пътуване и ще забранят на юридически лица от САЩ бизнес с тях.

Това съобщава в сряда "Ройтерс", като цитира свои източници.

Г-7 настоя за пълна прозрачност след изборите във Венецуела

Г-7 настоя за пълна прозрачност след изборите във Венецуела

Преизбирането на Мадуро доведе до протести

Предложеният списък включва служители от Националния избирателен съвет на Венецуела, Върховния съд и контраразузнавателната полиция, които са били замесени в политическия хаос, казаха хората.

Министерството на финансите на САЩ представи проекта на списъка през последните дни на Държавния департамент. Броят на лицата в него може да се промени.

Припомняме, че действащият президент Николас Мадуро бе обявен за победител на изборите на 28 юли, без да разкрива пълните резултати от гласовете. Върховният съд на Венецуела този месец започна одит на вота, но експерти и наблюдатели на изборите казват, че е малко вероятно да има промяна.

Щабът на съперника Едмундо Гонсалес също обяви победа с около 67% подкрепа.

Венецуела започва наказателно преследване срещу опозиционните лидери, оспорващи резултатите от президентските избори. Те са обвинени в подстрекаване на полицаи и военни към нарушаване на закона, обяви главният прокурор Тарек Сааб. 

Вашингтон и други правителства оспориха заявената изборна победа на Мадуро и признаха Гонсалес за победител

Венецуела започва наказателно преследване срещу опозиционни лидери

Венецуела започва наказателно преследване срещу опозиционни лидери

Обвиняват протестиращи граждани в тероризъм

Държавният департамент на САЩ отказа коментар. Министерството на финансите на САЩ и министерството на външните работи на Венецуела не отговориха на искания за коментар.

Помощник-секретарят на САЩ по въпросите на Западното полукълбо, Брайън Никълс, във вторник каза на уебсайта на социалните медии X, че Вашингтон ще "потърси отговорност от онези, които позволяват изборни измами и репресии".

Министърът на външните работи на Венецуела Иван Хил през последните дни отговори на американски служители по повод X, обвинявайки Вашингтон в организирането на "преврат" срещу Мадуро.

Съседните нации и САЩ, Канада, Европейският съюз (ЕС) и регионалната Организация на американските държави засилиха призивите за публикуване на пълните резултати. Досега обаче те не са показали много признаци на твърди действия по отношение на това, което някои осъдиха като измама при гласуване.

Високопоставени служители на САЩ заявиха, че изборната манипулация е лишила "всякакво доверие" от твърдението за победа на Мадуро и е оставила вратата отворена за нови санкции.

"В координация с нашите партньори обмисляме набор от опции за стимулиране и оказване на натиск върху Мадуро да признае резултатите от изборите", каза говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ пред Ройтерс миналата седмица.

Протестите срещу Николас Мадуро във Венецуела не стихват

Протестите срещу Николас Мадуро във Венецуела не стихват

На протест в Каракас се появи лидерът на опозицията Мария Мачадо

САЩ също така са "много обезпокоени от произволните репресии и безразборното задържане на привърженици на опозицията от венецуелските сили за сигурност", добави говорителят.

Възможностите на Вашингтон да наложи допълнителни санкции са ограничени. Преди пет години САЩ обявиха най-строгите мерки досега след непризнатото първо преизбиране на Мадуро. Оттогава тези мерки засегнаха петролния сектор на членката на ОПЕК.

През април Министерството на финансите реши да не поднови широк лиценз, който временно предостави на Венецуела средствата за свободен износ на своя петрол. Вместо това САЩ издадоха индивидуални лицензи на някои енергийни компании.

Вашингтон вече санкционира много ключови венецуелски служители, включително ръководителя на CNE Елвис Аморосо.

САЩ признаха кандидата на опозицията за победител на изборите във Венецуела

САЩ признаха кандидата на опозицията за победител на изборите във Венецуела

Предстои ли повторение на ситуацията с Хуан Гуайдо?