През последните седмици руските войски постигнаха малки териториални придобивки на източния фронт на Украйна, използвайки предимството си в жива сила в изтощителни битки. Но като цяло Русия поема инициативата на фронта в Украйна. Това коментира New York Times за ситуацията на войната, която разтърси Европа и продължава вече втора година.

Изданието свързва последните събития на фронта с коментарите и на украинския президент Владимир Зеленски по време на годишната му пресконференция за нуждата от нова мобилизация до 500 хиляди души. Много украинци все още не са призовани в армията, а властите не искат да прибягват до масова мобилизация, за да не предизвикат социално напрежение.

ISW: Само Украйна с помощ от Запада може да пречупи Путин

ISW: Само Украйна с помощ от Запада може да пречупи Путин

Япония чрез трети страни ще въоръжава Украйна

Междувременно обаче руските войски се приближават към град Авдеевка, който New York Times нарича украинска крепост в района на Донецк.

Превземането на Авдеевка би било стратегически успех за Русия, защото това е ядрото на украинската отбрана в Донбас, както и символ на съпротивата - подкрепяните от Русия сепаратистки сили се опитаха да го превземат през 2014 г.

"Последните офанзиви на Русия близо до Авдеевка, както и около други градове като Купянск, Бахмут и Маринка, също са допълнително доказателство, че Русия твърдо е овладяла инициативата в голяма част от бойното поле, след като украинският висш генерал призна миналия месец, че лятната контраофанзива е в застой", се казва в статията. Става дума за признанията на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

Изданието посочва и че Русия успява да постигне напредък на фронта и на фона на успех на политическа сцена както в САЩ, така и в Европа, а той е свързан с по-нататъшната военна помощ на Киев, от която Украйна "отчаяно се нуждае", за да запази позициите си.

Все пак New York Times отбелязва, поемането на инициативата от Русия е свързано с увеличаване на руските загуби на фронта. Един от украинските войници в разговор с изданието описва руската тактика по следния начин: "Ние имаме повече хора, отколкото вие имате боеприпаси, куршуми, ракети и снаряди."

ISW: Русия все така поддържа целите си в Украйна

ISW: Русия все така поддържа целите си в Украйна

Смъртта на Пригожин, мобилизацията от двете страни и войната в Газа са сред основните коментирани теми