Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че се надява в скоро време Съветът за сигурност да приеме резолюция за по-строги мерки срещу спонсорите на тероризма, предаде АФП.

По думите му, в момента се работи по текста на документа и той ще е следваща стъпка след приетата през февруари руска резолюция, която предвижда действия срещу всички форми на финансиране на екстремизма, включително търговия с петрол, антики и плащане на откуп за заложници.

Американският му колега Саманта Пуър заяви, че в случая двете държави имат обща цел, тъй като и САЩ се бори срещу същото.

По-рано Русия обвини Турция след свалянето на нейния боен самолет Су-24, че това се е случило заради турски финансови интереси. Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е готов да подаде оставка, ако се докажат връзките на управляващите с "Ислямска държава". Но в същото време призова руския си колега Владимир Путин да се оттегли, ако не успее да докаже обвиненията на Москва.

От Кремъл за момента отказват да разкрият с какви доказателства разполагат като настояват, че е по-важно те да бъдат използвани в борбата с джихадистите, отколкото срещу конкретни политици.