Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за Русия, посъветва да се заемат с проблемите в страните от алианса.

По-рано днес шефът на НАТО заяви, че Москва потиска политическото инакомислие и засилва вътрешните репресии, както и че се държи агресивно извън пределите на територията си, допринасяйки за дестабилизация в съседните държави.

ЕС и Русия отложиха ревизията на отношенията си

ЕС и Русия отложиха ревизията на отношенията си

Позиция на Шарл Мишел

"Те (проблемите на алианса, б. р.) изискват спешна намеса: ваксинация, криза, права на човека в страните от НАТО. (...) Както решите, ние веднага ще започнем да изучаваме вашия опит. Но само успешния", коментира жлъчно Захарова.

Западните държави многократно са заявявали, че възприемат Русия като заплаха. Днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел я нарече "опасен съсед".

Доктрината на Великобритания за отбрана до 2030 г., публикувана миналата седмица, казва, че възнамерява да се противопостави на всички опасности, които идват от Москва.

Великобритания обяви Русия за главна заплаха за сигурността на Европа

Великобритания обяви Русия за главна заплаха за сигурността на Европа

"Русия се явява умел и непредсказуем играч"

По-рано този месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в основната си реч за външната политика също причисли Русия към "опасните" държави.

На свой ред Кремъл твърди, че се стремял да изгради добри отношения с всички партньори, но тази цел не можела да бъде постигната само от Русия.