Авиацията на коалицията, ръководена от САЩ, продължава да създава опасни ситуации във въздушното пространство на Сирия. Това заяви контраадмирал Вадим Кулит, заместник-ръководител на Руския център за помирение на воюващите страни в Сирийската арабска република, цитиран от "Интерфакс".

"През деня коалицията регистрира пет случая на нарушаване на Протоколите за деконфликт от 9 декември 2019 г., свързани с полети на безпилотни летателни апарати, които не са били съгласувани с руската страна", каза Кулит на брифинг в четвъртък.

Освен това, според него, четири нарушения на сирийското въздушно пространство са били отбелязани в района на Ал-Танф от двойка изтребители F-16 и двойка щурмови самолети A-10 Thunderbolt.

В зоната за деескалация на Идлиб са регистрирани две атаки на позиции на сирийските правителствени войски на ден от терористичните групировки Джабхат ан Нусра (забранена в Руската федерация) и Ислямската партия на Туркестан (забранена в Руската федерация) през Провинция Идлиб, каза Кулит.

Русия унищожила 2 бази на джихадисти в Сирия

Русия унищожила 2 бази на джихадисти в Сирия

Освен това се съобщава за шест нарушения от ръководената от САЩ международна коалиция

Той също така каза, че "като част от наблюдението на ситуацията на зоната между въоръжените сили на Израел и Сирийската арабска република, руски военен полицейски пост ще бъде допълнително разположен на Голанските възвишения".

Припомняме, че редовно руски представители съобщават за свои удари срещу джихадисти в Сирия и посочват нарушения на западната коалиция.