Норвежката полиция обвини руското разузнаване в опит да повлияе на комитета по присъждане на Нобеловите награди, за да не допусне през 2015 година присъждането на премията на комитета на президента на Украйна Петро Порошенко.

Това съобщава норвежката обществена медия NRK. Това е първата информация за операция на руското разузнаване в Норвегия, която специалните служби правят публична, пише ВВС.

Според съобщението, на 10 юни 2015 година двама души, представили се за сътрудници на руското посолство в Осло, са посетили Нобеловския комитет за среща с неговия директор Улав Ниелстад.

Фактът на срещата е потвърден пред NRK от самия директор, който съобщил за това и на полицията. Според него срещата е била с цел да се повлияе върху решенията на комитета.

Полицията е започнала разследване по случая и е стигнала до извод, че един от сътрудниците на посолството е всъщност служител на руските специални служби.

Освен това полицията е разследвала и други факти, като например, че две седмици преди въпросната среща в проруски блогове и информационни издания, примерно "Спутник", е публикувано писмо на говорителя на Върховната рада в Украйна адресирано до представителя на посолството на САЩ в Осло. В този период постът е заеман от Владимир Гройсман.

В писмото се твърди, че САЩ оказват натиск върху Нобеловия комитет, за да се присъди премията за мир на Порошенко. В текста Гройсман иска да се предоставят гаранции, че именно Порошенко ще получи отличието.

Както парламентът на Украйна, така и посолството на САЩ в Осло декларират, че писмото е фалшификат.

Според норвежката полиция писмото, фалшивите новини, произтекли от него и визитата на дипломатите в Нобеловия комитет са били свързани и представляват опит на руското разузнаване да повлияе на решението за връчване на наградата за мир. По мнението на полицията, специалните служби са се опитали да дискредитират Порошенко в очите на онези, които взимат решенията за присъждането на най-престижните награди в международен план.

В случай ако Порошенко е награден, сфабрикуването новини и въпросното писмо биха уронили доверието към Комитета в Осло и самата премия. .

Руската страна е отхвърлила обвиненията, а руското посолство в Осло определи тези обвинения като "параноя".

Припомняме, през 2015 година Нобеловата премия за мир получи квартета за национален диалог в Тунис за приноса си за развитие на демокрацията.