Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че Русия е предала шест деца на Украйна с посредничеството на Катар.

Кореспондент на ТАСС съобщава, че "срещата с децата" се е състояла в посолството на Катар в Москва.

"Групата на прехвърлените деца се състои от шест момчета на възраст от 6 до 17 години, включително двама братя", се казва в съобщението.

Украинската страна все още не е коментирала съобщението на ТАСС.

На 21 март Русия също съобщи за прехвърлянето на шест деца в Украйна с посредничеството на Катар. Това също беше направено в посолството на Катар в Москва.

Според украинските власти след началото на пълномащабната руска война повече от 19 хиляди деца са били отведени в Русия.

Освен това, според екипа на Американската обсерватория за конфликти, още около 10-12 хиляди украински деца са били отведени във ваканционни лагери и други институции в Русия и окупирания Крим, където са били подложени на идеологическа индоктринация.

През март 2023 г. МНС издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова, като ги обвини в депортиране на деца от Украйна.

161 украински деца, изведени от Русия, открити в Германия

161 украински деца, изведени от Русия, открити в Германия

Тези деца "са издирвани като принудително преместени във временно окупирани територии или депортирани в Руската федерация и Беларус"