Русия предлага да бъде изпратена първата в историята мащабна мисия на Съвета за сигурност на ООН в Близкия изток за урегулиране на арабско-израелския конфликт. Това са заявили днес от руското външно министерство, съобщава ИТАР-ТАСС.

Считаме за необходимо да продължим усилията по разблокиране на  с цел придвижване напред в урегулирането на близкоизточния конфликт, заявяват палестинско-израелските преговориот министерството.

От там са убедени, че справедливото решение на арабско-израелския конфликт е много необходим фактор за стабилизацията на региона.

Изявлението от руското външно министерство идва след подготвената от Съвета за сигурност проекторезолюция, осъждаща израелската заселническа дейност в окупираните палестински територии.

Проекторезолюцията беше подкрепена от 14 члена на Съвета за сигурност, но САЩ наложи вето и тя не бе приета.

В проекторезолюцията се посочваше, че израелските поселения на окупираните от 1967 година палестински територии са незаконни и възпрепятстват постигането на справедливо и всеобхватно регулиране на близкоизточния въпрос.  Страните призовават Израел да прекрати заселническата дейност.