Москва ще счита всеки ход на Великобритания за разполагане на военен контингент в Украйна за обявяване на война срещу Русия. За това предупреди бившият руски президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му беше по повод посещението на британския премиер Риши Сунак в Киев, откъдето той обяви увеличение на военното финансиране в помощ на Украйна, за да закупи нови бойни дронове.

"Надявам се, че нашите вечни врагове - арогантните британци - разбират, че разполагането на официален военен контингент в Украйна би било обявяване на война срещу страната ни", написа Медведев в "Телеграм".

Украйна и Великобритания подписаха споразумение за сигурност

Украйна и Великобритания подписаха споразумение за сигурност

То ще остане в сила, докато Украйна се присъедини към НАТО

Медведев, чиито чести и груби публични изявления според дипломатите са знак за ястребово мислене на върха на Кремъл, попита и как би се почувствала западната общественост, ако делегацията на Сунак попадне под обстрел от касетъчни боеприпаси в центъра на Киев - нещо, което по негови думи наскоро се е случило с руски цивилни в град Белгород.

Белгород, в южната част на Русия, се намира близо до украинската граница и през последните месеци беше обект на украински атаки с ракети и дронове.

При визирания от Медведев инцидент от 30 декември, по информация на Русия най-малко 20 души са били убити, включително две деца, а 111 са пострадали при "безразборен" украински удар с използване на касетъчни бомби.

Украинският информационен бюлетин РБК-Украйна се позова на анонимни източници, според които украинските сили са насочили огън по военни цели в Белгород в отговор на масираната руска бомбардировка срещу украински градове предишния ден.

Докато беше президент в периода 2008-2012 г., Медведев се представяше като либерален модернизатор. Сега обаче той се превърна в един от най-яростните антизападно настроени ястреби на Кремъл.

Медведев: Хвърлихме половин милион войници срещу Украйна

Медведев: Хвърлихме половин милион войници срещу Украйна

80 000 са били доброволците