Русия заяви, че 21 души, включително три деца, са били убити и 108 ранени при "безразборни" украински удари, за които се твърди, че включват касетъчни бомби, срещу близкия до украинската граница областен център Белгород в събота, и обеща да отмъсти, предава Ройтерс.

Вестник "Комерсант" цитира източник, близък до руския Следствен комитет, според който ракети, изстреляни от реактивна система за залпов огън в Харковска област на Украйна, са поразили ледена пързалка на централния Катедрален площад, търговски център, жилищни сгради и лек автомобил.

Засега няма официален коментар от Киев, но украинското информационно издание "РБК-Украйна" цитира източници, според които украинските сили са ударили военни цели в Белгород в отговор на масирана руска бомбардировка на украински градове предишния ден.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова каза пред държавната агенция РИА, че Русия е поискала среща на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на инцидента.

Атаката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) срещу Белгород е предварително планирана терористична атака срещу мирен град. Това заяви по-късно постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС. Умишлен терористичен акт, насочен срещу цивилни граждани. В резултат на предварително планиран и внимателно подготвен обстрел на централната част на града, 21 души са загинали, включително три деца", каза той по време на речта си в ООН на заседанието, свикано от Русия във връзка с обстрела на Белгород.

Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски осъди малодушието и ограничеността на Чешката република, която отказа да участва в заседанието.

"Вашето страхливост и тесногръдие бяха отбелязани. Предполагаме, че Чешката република повече няма да участва в заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата за ситуацията в Украйна", написа той на чешки в X (бивш Twitter) в отговор на изявлението на чешкия външен министър Ян Липавски, че Прага няма да позволи на Русия да извика свои представители никъде. Както Полянски съобщи по-рано, Русия поиска участието на постоянния представител на Чешката република в заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да обясни доставките на страната му на боеприпаси, които убиват цивилни.

Това е втората атака в пограничния район за половин ден. По-късно Гладков каза, че заплахата от нови удари остава и жителите на Белгород са призовани да се приберат в скривалища, в града звучат сирени, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Вчера Гладков съобщи за един загинал в Белгород, както и за ранени и разрушения в няколко други населени места в региона.

В Брянск в резултат на вчерашния обстрел от територията на Украйна е загинало дете. Това заяви губернаторът на Брянска област Александър Богомаз. Руските официални лица твърдят, че разрушенията и щетите са в цивилния сектор. Украинската телевизия "Суспильне" съобщава, позовавайки се на източници сред военните, че цели на ударите са били военни и промишлени обекти.

Кремъл твърди, че е прехванал три американски ракети над Белгородска област

Кремъл твърди, че е прехванал три американски ракети над Белгородска област

Украински официални лица не са коментирали това