Кремъл настоя, че членството на Украйна в НАТО ще бъде "червена линия" за Москва и че е притеснена от говоренето, че някой ден Киев може да получи план за действие за членство, информира "Ройтерс".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков направи това изказване ден след като президентът на САЩ Джо Байдън и руският му колега Владимир Путин проведоха разговори в Женева. Песков отбеляза, че срещата като цяло била положителна.

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта в понеделник, че искал ясно "да" или "не" от Байдън относно даването на Украйна на план за присъединяване към НАТО.

Украйна продължава борбата си срещу "Северен поток 2", независимо от позицията на Европа

Украйна продължава борбата си срещу "Северен поток 2", независимо от позицията на Европа

Искал да чуе ясно "да" или "не" от Джо Байдън за членството на Украйна в НАТО на Украйна

Байдън настоя, че Украйна трябвало да изкорени корупцията и да изпълни други критерии, преди да може да се присъедини.

Песков отбеляза, че Москва следи отблизо ситуацията.

"Това е нещо, което наблюдаваме много внимателно и това наистина е червена линия за нас - що се отнася до перспективата Украйна да се присъедини към НАТО", изтъкна Песков пред радиостанция "Ехото на Москва", като допълни: "Разбира се, това (въпросът за плана за членство на Украйна) буди нашите притеснения."

Путин и Байдън връщат посланиците и възобновяват преговорите за контрола на оръжията

Путин и Байдън връщат посланиците и възобновяват преговорите за контрола на оръжията

По думите на Путин срещата е била конструктивна

Песков посочи още, че Москва и Вашингтон са се съгласили на вчерашната среща в Женева, че трябва да проведат преговори за контрол на оръжията възможно най-скоро.

Байдън и Путин се договориха на срещата да започнат редовни преговори, за да се опитат да поставят основите за бъдещи споразумения за контрол на оръжията и мерки за намаляване на риска.

Заместник-министър на външните работи на Русия заяви по-рано днес, че Москва очаква тези преговори с Вашингтон да започнат до седмици.