Русия предупреждава европейските страни да не разполагат американски ракети на своя територия. Това обяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от руските медии.

Той подчерта, че проблемът за ракетите със среден обсег е въпрос на стратегическа стабилност и европейска сигурност.

"Самите европейци, разбира се, както смятаме, трябва да бъдат заинтересовани да направят всичко, за да не допуснат превръщането на континента им в платформа (...) за разполагане и изстрелване на американски ракети", изтъкнал високопоставеният руски дипломат.

Путин: Русия трябва да отговори на заплахата от ракети на САЩ в Румъния и Полша

Путин: Русия трябва да отговори на заплахата от ракети на САЩ в Румъния и Полша

Вашингтон може да използва системите в тези страни само с промяна на софтуер

Той подчертал, че подобно разполагане би застрашило териториите на тези държави, които "могат да се превият под натиска на САЩ, ако такъв натиск е налице".

Грушко отбелязал, че Русия е получила сигнал от НАТО, че алиансът няма планове за разполагане на ракети със среден обсег с ядрено оборудване.

"Всяко разполагане на американски ракети със среден обсег в регионите в непосредствена близост до Русия ще има стратегическо значение, ще се отрази на стратегическия баланс и тази заплаха ще бъде още по-остра в сравнение със стратегическите системи, тъй като времето за летене се съкращава", подчерта Грушко.

Русия убедена: САЩ сами демонстрираха, че са нарушавали договора за ракетите

Русия убедена: САЩ сами демонстрираха, че са нарушавали договора за ракетите

Американците от самото начало работели за подкопаването на договора

СССР и САЩ подписаха Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег през 1987 г., като страните обещаха да унищожат всички комплекси балистични и крилати ракети с наземно базиране със среден (между 1000 и 5500 километра) и по-малък обсег (от 500 до 1000 км).

През октомври 2018 г. американският президент Доналд Тръмп обяви оттеглянето на Вашингтон от договора заради неспазването му от страна на Москва.

През тази година Русия в реципрочен отговор на действията на САЩ прекрати участието си в Договора за ракетите от 1987 г., подписан от Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.

САЩ тестват крилата ракета, забранена от договора за ракетите от 1987-а

САЩ тестват крилата ракета, забранена от договора за ракетите от 1987-а

Ракетата е поразила мишената си, отдалечена на повече от 500 км