Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че САЩ са в състояние да разположат нови крилати ракети в Румъния и Полша и че Русия смята това за заплаха, на която ще трябва да отговори, съобщава "Ройтерс".

Пентагонът заяви в понеделник, че е изпробвал конвенционално конфигурирана крилата ракета, която удари цел си след повече от 500 км полет, което е първото подобно изпитание след прекратяването на ядрения пакт този месец.

Такива оръжия бяха забранени съгласно Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., от който САЩ се оттеглиха по-рано този месец, както и Русия като реципрочна мярка на действията на САЩ.

Путин, който говори по време на посещение в Хелзинки, заяви, че  за да изстреля ракетата и че Русия ще трябва да реагира по подходящ и реципрочен начин.

Белият дом предпочита Централна и Източна Европа пред традиционните съюзници

Белият дом предпочита Централна и Източна Европа пред традиционните съюзници

"Тръмп харесва идеята за подкопаване на европейския проект", според бивш съветник по национална сигурност на Обама и Джордж У. Буш

"Изстрелванията на тези ракети могат да се извършват от системи, които вече са разположени в Румъния и Полша. Всичко, което трябва да направите, е да промените софтуера. И не мисля, че нашите американски партньори ще информират дори Европейския съюз за това. Това води до нови заплахи за нас, на които трябва да реагираме", коментира Путин.

Съединените щати заявиха, че нямат непосредствени планове за разполагане на нови ракети в Европа. Путин говори пред репортери след разговори с финландския си колега Саули Ниинисто.

Руският лидер използва съвместна пресконференция, за да защити отговора на властите на поредица от политически протести в Москва и да успокои хората, че инцидентът с тест в Северна Русия този месец не представлява заплаха за съседните страни или хората, които живеят наблизо.

Военно-политическата обстановка по западните граници на Русия остава напрегната, обясни по-рано руският военен министър Сергей Шойгу.

През февруари тази година САЩ обявиха, че се оттеглят от договора, обвинявайки Русия, че разполага с ракетна система, която нарушава договора.

Китай участва с Русия във военни игри докато се отчуждава от САЩ

Китай участва с Русия във военни игри докато се отчуждава от САЩ

Участват 600 самолета, 15 военни кораба, 250 танка и 20 000 броя военна техника

По-рано руският външен министър Сергай Лавров, коментира, че САЩ се опитва да разруши глобалната система за контрол на оръжията, за да може да прави каквото си иска без ограниченията на никакви споразумени.

Вашингтон вече се оттегли от Договора за балистични ракети, както и от Договора за елиминиране на ракетите с малък и среден обсег и според Лавров, САЩ се готви да се откаже и от Договора за ограничаване на стратегическите оръжия и този за пълната забрана на ядрените опити.

Миналата седмица руски изтребители изтласкаха изтребител на НАТО, след като се опитал да се приближи до самолета на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Пентагонът обяви, че не се притеснява от евентуалното увеличаване на активността на Русия в Арктика и в района на Северния ледовит океан.

Кремъл се похвали, че печели надпреварата за разработване на нови авангардни ядрени оръжия, въпреки мистериозният ракетен взрив миналата седмица в Северна Русия, който причини временен скок в нивата на радиация.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че страната притежава подобна, но по-добра технология от провалилия се руски "Буревестник".

Вашингтон продължава дипломатическите совалки със своите съюзници за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Китай реагира и заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден обсег на действие в Азия и предупредиха съюзниците на САЩ за последствия, ако разрешат такива оръжия на тяхна територия.

И Русия реагира и обяви, че ще предприеме мерки, ако САЩ разположат ракети в Азия след срива на договор за контрол на оръжията и че очаква Япония да внедри нова американска система за изстрелване на ракети.

През юли Министерство на отбраната на Русия съобщи, че с Китай са провели първия си съвместен въздушен патрул в Азия.

Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест

Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест

Москва: В разработване на нови авангардни ядрени оръжия Вашингтон не са водещи