Списъкът с гости на Тръмп в Белия дом показва предпочитания към по-малките европейски страни пред традиционните съюзници. Президентът цени търговията и военните договорености с лидерите в Централна и Източна Европа, пишат The Washingotn Post и Independent.

Когато Клаус Йоханис се усмихна за камери заедно с Доналд Тръмп във вторник, румънският президент стана десетият европейски лидер, който посети президента в Белия дом тази година.

Но никой от големите западноевропейски сили, които са основополагащи съюзници на САЩ от десетилетия, не идва на посещение. Вместо това, Тръмп е ухажван и ухажва лидерите в Централна и Източна Европа.

За Тръмп регионът предлага потенциала за нови търговски, енергийни и военни договорености, които понякога могат да заобиколят Западна Европа и традиционните лидери, като Ангела Меркел.

"Имаме страхотни отношения. Имаме голям търговски бизнес. Ние купуваме, те купуват", обяснява Тръмп в началото на срещата си в Овалния кабинет с Йоханис.

Преди срещата, висш служител на администрацията заяви, че Тръмп подчертава "важността на Централна Европа за Съединените щати, както като съюзници и партньори в сигурността, така и като бизнес и търговски партньори в бъдещето".

Йоханис и Тръмп обсъждат военно сътрудничество и енергийна сигурност

Йоханис и Тръмп обсъждат военно сътрудничество и енергийна сигурност

На дневен ред са сигурността в Черно море и желанието за повече американски войски

Президентът се срещна с лидерите на Австрия, Чехия, Словакия, Турция, Унгария и Полша. Йоханис ще бъде седмият от Централна или Източна Европа. Той също приветства лидерите на Швейцария, Ирландия и Холандия в Европа, както и от Канада, Близкия Изток, Южна Америка, Източна Азия и Южна Азия.

Йоханис, който бе на посещение и през 2017 г., похвали Тръмп и това, което той нарече "правилният път" в отношенията. "Имаме възможност да говорим за нашето много добро стратегическо партньорство. Под вашето силно ръководство постигнахме напредък и ще продължим да го правим", обяснява Йоханис, докато Тръмп гледа одобрително.

"Някои от източноевропейските лидери, независимо дали Унгария, поляците и сега Румъния, са измислили как да се справят с Тръмп. Те апелират към някои от по-нелибералните му инстинкти", коментира Кели Магсамен, вицепрезидент по национална сигурност и международна политика в Центъра за американски прогрес.

"Тръмп харесва идеята за подкопаване на европейския проект, независимо дали това е Брекзит или антиевропейски чувства", допълва Магсамен, която е и бивш съветник по национална сигурност на двамата президенти Барак Обама и Джордж У. Буш.

Полша предложи начин за възпиране на Русия

Полша предложи начин за възпиране на Русия

Русия щяла да се уплаши от войските на САЩ в Полша

Тръмп се срещна с лидерите на Великобритания, Франция и Германия в чужбина през 2019 г., но не и у дома в САЩ. Той ще се срещне с близки съюзници на годишната среща на групата на седемте този уикенд във Франция и се очаква скоро да покани британския премиер Борис Джонсън в Белия дом.

Подобно на други президенти, Тръмп се възползва от задгранични срещи като G7 и G20, за да проведе кръгове от срещи. Тези срещи обикновено са по-кратки и по-малко ангажиращи от официалното посещение в Белия дом, което обикновено е съпроводено от месеци планиране и вътрешно жонглиране за място в препълнения календар на президента, коментират ветерани от предишни президентски администрации.

Акцентът върху Централна и Източна Европа прилича на ехо от усилията на посткомунистическата дейност на Буш, но тя идва в различния контекст на нарастващия национализъм на целия континент и пукнатините в Европейския съюз. То също контрастира рязко с Обама, който преди десетилетие изгради особено тясна връзка с Меркел по време на световната финансова криза.

Самият Йоханис не е враждебен към ЕС, какъвто е Тръмп, и критикува стремежа на съседна Унгария към антиимигрантски национализъм. Но той търси благословията на Тръмп, преди президентските избори тази есен и нямаше търпение да приеме заветната покана на Белия дом.

Тръмп от своя страна иска да даде пример с Румъния пред другите в НАТО, за обещанието да изразходват 2% от БВП за отбрана.

Румъния може също да се присъедини към централноевропейските съседи при откриването или обмислянето на дипломатически мисии в Йерусалим, приоритет на администрацията на Тръмп, след като САЩ преместиха посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Йерусалим, претендиран и от палестинците за столица.

Военно-политическата обстановка по западните граници на Русия оставала напрегната

Военно-политическата обстановка по западните граници на Русия оставала напрегната

Русия прилагала набор от мерки за неутрализиране на възникващите заплахи

"Това е много вълнуваща област, там се случва много. Икономиките растат. Търговията между тези страни и САЩ непрекъснато се увеличава", обяснява служител на администрацията в Белия дом.

Даниел Фрид, бивш висш служител на Държавния департамент и посланик в Полша, вижда "смесени мотиви" във фиксацията на Тръмп върху Централна и Източна Европа. Фрид, понастоящем специалист по Европа в Атлантическия съвет, аплодира усилията да се приближат тези нации до САЩ, дори ако "идеологическото крило на Белия дом на Тръмп ги харесва по грешните причини".

Администрацията на Тръмп търси Полша, виждайки я като противотежест на германското влияние. Тръмп обмисля преместване на някои американски сили, които сега са разположени в Германия, в нов щаб в Полша и планира второто си посещение като президент в Полша.

Западноевропейските дипломати отказват въпроси дали техните лидери се чувстват отслабени или са в неизгодно положение заради акцента върху най-бедните и по-слаби страни.

Както британските, така и американските официални представители отбелязват, че с избора на Борис Джонсън, Тръмп вече има близък идеологически съюзник начело на един от големите западни съюзници.

Френският президент Еманюел Макрон се оттегли от ролята си на лице на европейските усилия да спрат Тръмп от наказателни търговски политики и конфронтация с Иран. Двамата лидери бяха сърдечни, макар и малко сковани, когато се срещнаха на отбелязването на 75-годишнината от десанта в Нормандия през юни.

"Ние правим много заедно и отношенията между вас и мен, а също и между Съединените щати и Франция са изключителни", коментира Тръмп преди срещата си с Макрон в Кан.

САЩ публично поздравиха България и Борисов за F-16

САЩ публично поздравиха България и Борисов за F-16

Способни, оперативно съвместими самолети на НАТО, с боеприпаси и оборудване

Меркел е критична към Тръмп понякога, включително миналия месец, когато тя каза, че нападките му срещу четири цветнокожи жени депутати  противоречат на това, което според нея е "силата на Америка".

"Имаше възможности двамата лидери да се видят извън Белия дом тази година", заявява германски служител. Меркел посети Тръмп в Белия дом през 2017 и през 2018 г., но Тръмп не е посещавал Германия като президент, той е силно непопулярен в Германия.

Попитан за отсъствието на Тръмп от Германия по време на сесията на Белия дом в понеделник, служител на администрацията отхвърля идеята за каквато и да е незначителност пред Меркел.

"Президентът Тръмп има чести контакти с канцлера Меркел" и това трябва да се отчита в американско-германските отношения, обяснява официалният представител.

Самата Меркел може би учи за следващата си среща с Тръмп, или може би просто хвърля малко сянка с избраното от нея за четене през ваканционния месец.

Фотографи заснеха Меркел да чете книгата "Тиранинът: Шекспир за политиката" на професора от Харвард Стефан Грийнблат, която бившият служител на Държавния департамент на Буш Елиът Коен разглежда като "фундаментално, книга за президента Тръмп".

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Разногласията между САЩ и Турция няма да се отразят на операциите в Инджирлик