Франция разбирала, че те не могат да избегнат разговора с Руската федерация по темата Украйна и отговорността за поведението на Киев. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров, говорейки за предстоящата среща във формат "2+2", информира "Новости".

"Фактът, че Франция предупреждава, че ще повдигне въпроса за Украйна, добре, аз го разглеждам като разбиране на нашите френски колеги, че няма да избегнат отговорността за поведението на своите подопечни в Киев в утрешния разговор", коментира Лавров думите на френския външен министър Жан-Ив льо Дриан за това, че на насрочената за утре среща във формат "2+2" Париж ще повдигне въпроса за действията на Руската федерация в Западна Африка и за ситуацията в Украйна.

Русия, Украйна, Германия и Франция ще се срещнат заради Донбас

Русия, Украйна, Германия и Франция ще се срещнат заради Донбас

Меркел настоя, че трябва да бъде проведена среща в „нормандския формат“

Срещата на министрите на външните работи и отбраната на Франция и Русия ще се проведе утре в Париж в кулоарите на международна конференция за Либия, като страните ще обсъдят ситуацията в Украйна, иранското ядрено споразумение и Афганистан, уточни френското външно министерство.

"В кулоарите на международна конференция за Либия министрите за Европа и външните работи и министърът на френските въоръжени сили ще приемат своите руски колеги, министрите Сергей Лавров и Сергей Шойгу, в Париж на 12 ноември в рамките на Съвета за сътрудничество в областта на сигурността", се посочва в изявлението.

Отбелязва се, че страните ще обсъдят политическите и военните аспекти на регионалните и международни кризи, по-специално ситуацията в Украйна и региона Сахара-Сахел.

Захарова зове Германия и Франция да оценят заплахите на Украйна по адрес на Русия

Захарова зове Германия и Франция да оценят заплахите на Украйна по адрес на Русия

Поведението на Берлин и Париж предизвиквало въпроси

"Министрите също така ще обсъдят съвместните усилия на Франция и Русия в рамките на съпредседателството в Минската група, както и тясното сътрудничество между страните от Евротройката и Русия за скорошно възобновяване на преговорите с Иран за връщане към спазването на ядреното споразумение", добави френското външно ведомство.

Външните министри на Франция и Русия също така ще обменят мнения относно регионалната сигурност в Близкия изток, в Афганистан и Индо-Тихоокеанския регион.

Германия и Франция подкрепят Украйна, призовават за деескалация на напрежението с Русия

Германия и Франция подкрепят Украйна, призовават за деескалация на напрежението с Русия

След струпването на руски войски по границата