Руското министерство на външните работи изрази сериозна загриженост от влошаването на положението в Тбилиси и препоръча на гражданите на Руската федерация да се въздържат от пътуване до Грузия, съобщава РТ.

Министерството отбелязва, че в резултат на действията на "радикалната грузинска опозиция под антируски лозунги" са пострадали руснаци, които участват в заседанието на Междупарламентарната асамблея на православието.

Те също така допълват, че "бунтовете" в Тбилиси продължават. "Във връзка с това руското външно министерство силно препоръчва на руските граждани, в интерес на личната им безопасност, да се въздържат от пътуване до Грузия".

По-рано се съобщава, че представители на опозиционните политически движения на Грузия и техните поддръжници възобновят протеста пред сградата на парламента в столицата. Те искат оставката на ръководителя на вътрешното министерство на страната Георги Гахария и провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Ранените в Тбилиси достигнаха 240 души, 80 от тях са полицаи

Ранените в Тбилиси достигнаха 240 души, 80 от тях са полицаи

Русия обвини грузинската опозиция в опит за саботаж на контактите между двете страни

Председателят на парламента на Грузия Ираклий Кобахидзе подаде оставка, след като около 240 души бяха наранени в протестите, съобщава БиБиСи.

Протестиращите поискаха оставката на Кобахидзе, както и нови избори, а протестите станаха насилствени след появата на руски депутат.

Полицията използва гумени куршуми и сълзотворен газ, докато протестиращите щурмуваха парламента в столицата Тбилиси. Напрежението с Русия е високо, 11 години след като Грузия и Русия воюваха за отцепническия регион Южна Осетия.

Изявление за оставката на Кобахидзе е прочетено пред журналисти в Тбилиси на 21 юни от кмета на Тбилиси Каха Каладзе, генералния секретар на управляващата партия "Грузински мечта", след среща на ръководството на партията. Въпреки че Кобахидзе е в стаята за брифинги, докато изявлението се представя журналисти, той си тръгва без да коментира, съобщава "Радио свободна Европа".

Американското посолство в Грузия съобщава, че разбира много добре хора, които се чувстват "наранени" от действията на Гаврилов, но призова всички страни "да запазят спокойствие, да проявят сдържаност и да действат в рамките на конституцията".

Грузинският президент обвинява руската "пета колона" за размириците

Грузинският президент обвинява руската "пета колона" за размириците

Зурабишвили: Русия е наш враг и окупатор