Москва се надява в Молдова да останат политически сили, способни да осъзнаят, че сближаването на републиката с НАТО е изпълнено със загуба на суверенитет. Tова заяви в понеделник говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от "Интерфакс".

"Ние многократно сме подчертавали, че различните формати на партньорство за задълбочаване на взаимодействието с НАТО служат по-скоро като инструмент за манипулация, а не са насочени към наистина взаимноизгодно и равнопоставено сътрудничество и укрепване на сигурността в евроатлантическата зона. Опитите за привличане на Молдова към Севера Атлантическия блок изглеждат особено цинични на фона на ситуацията в Украйна, която до голяма степен е провокирана от безотговорната политика на разширяване на алианса", каза Захарова.

Тя направи изявлението в коментар на изявленията на първия заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Джоана.

"Надяваме се, че все още има политически сили в Молдова, които са в състояние да осъзнаят, че сближаването с НАТО е загуба на суверенитет, а необузданото разширяване на алианса не е нищо повече от продължение на неоколониалните традиции на Запада. Които не отчитат както вътрешнополитическите характеристики на държавите, така и вековно установените връзки с техните съседи", подчерта Захарова.

Шолц е в Букурещ, за да укрепи подкрепата за Румъния и Молдова

Шолц е в Букурещ, за да укрепи подкрепата за Румъния и Молдова

Обсъждат отбраната на източния фланг на НАТО и сигурността в Черноморския регион

На 6 април Джоана каза пред румънската информационна агенция Agerpres, че Северноатлантическият алианс е готов да си сътрудничи с Молдова толкова, колкото Кишинев е готов за това. По думите му на срещата на външните министри на страните от НАТО на 5 април фокусът е бил върху "пакета от способности за отбрана и устойчивост, представен на Молдова".

"Нашите външни министри подчертаха необходимостта от допълнителна практическа, финансова и политическа подкрепа за републиката и други партньори под нарастващ натиск от Русия", каза Джоана.