Германският канцлер Олаф Шолц пътува до столицата на Румъния в понеделник за тристранни разговори с президентите на Румъния и Молдова, тъй като трите нации се стремят да засилят връзките си на фона на продължаващата война на Русия в Украйна и да обмислят начини за подкрепа на закъсалата Молдова, съобщава АП.

Германският лидер се срещна първо с румънския президент Клаус Йоханис в двореца Котрочени в Букурещ за двустранни разговори, които се фокусираха върху сигурността, икономиката и енергетиката. Двамата обсъдиха и сътрудничеството в областта на отбраната на източния фланг на НАТО и сигурността в Черноморския регион.

Йоханис каза на пресконференция след разговорите, че стратегическото значение на Черноморския регион нараства и призова НАТО "значително да укрепи" позицията си за отбрана и възпиране там.

От своя страна Шолц подчерта силните отношения между неговата страна и Румъния и повтори често повтаряния ангажимент да "оказва военна подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и ние работим върху това постоянно и заедно".

Шолц не отговори директно на въпроси относно възможността в Румъния да бъде създадено съоръжение за поддръжка на германско военно оборудване, изпратено в Украйна, което да отразява подобни усилия в други страни.

Германия ще ремонтира военна техника от Украйна в нов център в Румъния

Германия ще ремонтира военна техника от Украйна в нов център в Румъния

Очаква се сервизният център на Rheinmetall да заработи този месец

Говорител на германската отбранителна компания Rheinmetall каза пред германската информационна агенция dpa в понеделник, че тя създава център за поддръжка и логистика в Сату Маре, Северна Румъния, за западни военни машини и гаубици, доставени на Украйна, който ще започне работа този месец.

Двамата лидери също така се съгласиха относно важността на разширяването на Европейския съюз и че Западните Балкани "остават ключов приоритет", за да се присъединят един ден към 27-членния блок, каза Йоханис. "Ние също споделяме обща визия по отношение на стратегическите ценности на разширяването на (ЕС) на изток", каза той.

По-късно към Йоханис и Шолц се присъедини президентът на Молдова Мая Санду за разговори относно начините за подкрепа на нейната страна, която беше изправена пред поредица от кризи през последната година, включително предполагаеми опити за дестабилизация от страна на Москва. Молдова, която не е членка на НАТО, получи статут на кандидатка за членство в ЕС миналия юни, същия ден като разкъсаната от война Украйна.

Санду каза на пресконференция след разговори, че Молдова е "най-уязвимият съсед на Украйна", добавяйки, че "когато нашите ценности са атакувани, демократичните държави трябва да си помагат взаимно".

"Някои искаха Молдова да падне... (но) Молдова стои изправена", каза тя. "Отървахме се от руския шантаж по отношение на газа, помогнахме на хората да си платят сметките и най-важното - застанахме зад европейските ценности. Молдова показа на целия свят, че сме европейска страна".

Молдова удължава извънредното положение с 60 дни

Молдова удължава извънредното положение с 60 дни

Според премиера, Русия продължава хибридната война срещу страната

Шолц каза пред репортери, че Молдова е "част от европейското семейство" и изрази загриженост относно съобщенията, че Русия се опитва да дестабилизира Молдова.

"Суверенитетът и териториалната цялост на всяка държава са неприкосновени", каза Шолц. "Ето защо ние правим всичко възможно, за да подкрепим Молдова в защита срещу опитите да се дестабилизира от страна на Русия".

Миналия месец молдовската полиция каза, че е осуетила заговор на групи подкрепяни от Русия саботьори, които са били специално обучени да предизвикат масови безредици срещу прозападното правителство на страната.

Това дойде няколко дни, след като представители на американското разузнаване заявиха, че хора, свързани с руското разузнаване, целят да използват протестите като основа, за да се опитат да свалят правителството на Молдова.

Румънският министър Йоханис каза, че "Молдова не е сама", отбелязвайки, че тристранната среща в понеделник "ясно демонстрира този факт".

Захарова настоява, че Русия не е заплаха за Молдова

Захарова настоява, че Русия не е заплаха за Молдова

За Захарова руската заплаха е мит