Външното министерство на Русия излезе с позиция, в която предупреди, че решението на администрацията на американския президент Доналд Тръмп да смекчи политиката си по отношение на израелските селища в Западния бряг, само ще "ескалира" напрежението между Израел и палестинците, съобщава "Ройтерс".

САЩ признаха израелските селища на Западния бряг за законни

САЩ признаха израелските селища на Западния бряг за законни

Статутът на Западния бряг да се реши с преговори…

Вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон смекчава позицията си за еврейските поселения, което е последният от поредица от ходове на администрацията на Тръмп, които отслабват претенциите на палестинците за създаването на своя държава.

Помпео заяви, че американската администрация ще обърне "подхода" на предишното американско правителство по въпроса за селищата и ще се върне към версия на политиката на президента Роналд Рейгън от 1980-те години, което вероятно ще разгневи палестинците и ще постави САЩ в конфликт с други страни, работещи за прекратяване на израелско-палестинския конфликт.

ЕС не подкрепя САЩ за израелските селища в окупирания Западен бряг
Обновена

ЕС не подкрепя САЩ за израелските селища в окупирания Западен бряг

Палестинците виждат пристрастност на САЩ към радикални тенденции в Израел, срещу основни принципи на международното право

Ходът на САЩ се основавал на юридически преглед за преоценка на правното становище на Държавния департамент от 1978 г., според което селищата в окупираните територии са "в противоречие с международното право", изтъкна Помпео.

Държавният секретар подчерта , че макар американската администрация да отменя схващането, че селищата са незаконни съгласно международното право, тя не заема позиция относно суверенитета на Израел над Западния бряг (на река Йордан), окупиран по време на Шестдневната война през 1967 г.

Позицията на Държавния департамент предизвика критики от водещи кандидати за президент от Демократическата партия в САЩ, Европейския съюз и палестинското ръководство.