Позицията на ЕС по отношение на израелските селища в окупирания Западен бряг не се е променила, заяви Федерика Могерини, след като американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че администрацията на Тръмп ще облекчи позицията си към Израел, пише "Политико".

Федерика Могерини, върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи, коментира в изявление: "Позицията на Европейския съюз по отношение на израелската политика за уреждане на окупираната палестинска територия е ясна и остава непроменена: цялата дейност по заселването е незаконна съгласно международното право и нарушава жизнеспособността на двустранното решение и перспективите за траен мир. "

Най-големите в ЕС дълбоко разтревожени от анексиране на Западния бряг от Израел

Най-големите в ЕС дълбоко разтревожени от анексиране на Западния бряг от Израел

Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания

"ЕС призовава Израел да прекрати всички дейности по уреждане на спорове, в съответствие със задълженията си като окупационна власт", като добави, че блокът "ще продължи да подкрепя възобновяването на смислен процес към договорено решение на две държави, единствено реалистичен и жизнеспособен начин за осъществяване на законните стремежи и на двете страни."

Изявлението на ЕС дойде, след като Помпео заяви, че САЩ отхвърлят правното становище на Държавния департамент от 1978 г., което определя израелските селища на окупирания Западен бряг "несъвместими с международното право".

САЩ признаха израелските селища на Западния бряг за законни

САЩ признаха израелските селища на Западния бряг за законни

Статутът на Западния бряг да се реши с преговори…

Палестинският премиер Мохамед Штайе осъди съобщението на американския държавен секретар Майк Помпео, че израелските селища на Западния бряг вече няма да се разглеждат като незаконни, съобщава "Анадолу".

"Частичната пристрастност на САЩ към една от най-радикалните тенденции в Израел (на незаконното изграждане на населени места) му пречи да вижда основните принципи на международното право", заяви Штайе пред официалната палестинска информационна агенция Wafa.

"Това не е нищо друго освен усилие да подкрепи Бенямин Нетаняху в последните моменти от надпревара на премиера", добави той.

Русия и ООН разкритикуваха плана на Нетаняху да анексира долината на Йордан

Русия и ООН разкритикуваха плана на Нетаняху да анексира долината на Йордан

Палестинците се заклеват никога да не се откажат от земята си

"Изявлението на американския чиновник потвърждава, че е партньор в атаките срещу нашия народ и техните права", заяви в изявление Хазим Касим, говорител на "Хамас".

Касим допълва, че израелските селища са "военни престъпления, при които Израел е изгонил истинските собственици на тези земи и е построил селища, използвайки сила, и е довел израелците там от цял ​​свят".

"Ислямски джихад" и Народният фронт за освобождението на Палестина призоваха за единство срещу разделението на Палестина.

"Хамас" е фактически владетел на Ивицата Газа, която от 2007 г. е под израелска блокада. Понастоящем 650 000 израелци живеят в повече от 100 населени места, построени след 1967 г., когато Израел окупира Западния бряг и Източен Йерусалим.

Сирия осъжда експанзионизма на Израел в долината на река Йордан

Сирия осъжда експанзионизма на Израел в долината на река Йордан

Критикувани са и неназованите арабски държави, че се стремят да нормализират отношенията си с Израел

Палестинците искат тези територии заедно с ивицата Газа за създаване на бъдеща палестинска държава.

Международното право разглежда както Западния бряг, така и Източен Йерусалим като окупирани територии и счита, че цялата израелска селищна дейност там е незаконна.

Външният министър на Турция критикува правителството на САЩ. "Никоя държава не е над международното право. Декларации в такъв стил не трябва да имат никаква стойност по отношение на международното право", коментира Мевлют Чавушоглу.

Обявлението на Помпео бе похвалено от Нетаняху, който каза, че е "поправена историческа грешка" и е осъдено от палестинския преговарящ Саеб Ерекат, който заяви, че Вашингтон заплашва "да замени международното право със закона на джунглата".

Нетаняху се зарича да анексира големи части от Западния бряг, ако бъде преизбран

Нетаняху се зарича да анексира големи части от Западния бряг, ако бъде преизбран

Долината е част от окупирания Западен бряг