Заплахата от ескалация и конфронтация на Корейския полуостров е по-висока от всякога. Това предупреждава постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя на извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Според него "провокационната ядрена ракетна дейност на КНДР придоби опасна динамика и мирът в региона се изпитва сериозно".

САЩ вижда в поведението на Ким Чен-ун желание за война

САЩ вижда в поведението на Ким Чен-ун желание за война

Отхвърля предложението на Русия и Китай, да се спре с ученията в замяна на програмата на КНДР

"Заплахата от ескалация на конфронтацията е по-голяма от всякога", казва дипломатът. Той всички страни да "останат спокойни" и "да се въздържат от действия, водещи до по-нататъшна ескалация на напрежението".

Според него международната общност не трябва да "се поддава на емоциите". Представителят на Русия припомня предложението на Русия и Китай, което има за цел премахване на ескалацията и политико-дипломатическо уреждане на ситуацията около КНДР.

Китай заяви пред ООН, че няма да позволи война на Корейския полуостров

Китай заяви пред ООН, че няма да позволи война на Корейския полуостров

Пекин винаги е настоявал за мирно разрешаване на проблема

Постоянният представител на Руската федерация разкритикува действията на севернокорейските власти, като отбеляза, че те подкопават режима на неразпространение и "създават сериозна заплаха" за международния мир и сигурност.

Продължаването на такава линия "е изпълнено със сериозни последици за самата КНДР". Небензя заявява, че не е сигурен, че новите санкции, предложени от САЩ, ще помогнат за разрешаването на ситуацията около КНДР.