Москва води преговори за продажбата на зенитно-ракетни комплекси С-400 "Триумф" в страни от Близкия изток и Югоизточна Азия. Това обяви военният министър на Русия Сергей Шойгу, цитиран от руските медии.

Той нарече С-400 "уникални комплекси", чиито характеристики са недостижими за никого друг в света.

Русия доставя С-400 на Китай

Русия доставя С-400 на Китай

Китай е първият купувач на зенитно-ракетния комплекс

По думите му, това потвърждавало наскоро сключения договор за доставка на противовъздушната система на Турция, която членува в НАТО.

Шойгу подчертал, че без обсъждането на въпросите, свързани с придобиването на руски оръжия, вече не минавала нито една среща с неговите чуждестранни колеги.

Той отбелязал, че понастоящем два комплекса "Триумф" действат в Сирия. Русия била готова да сподели опита си от използването на техниката и въоръжението в Арабската република.

Русия разгръща нови С-400 в Крим

Русия разгръща нови С-400 в Крим

Дислоцират ги до Севастопол

"На първо място това е, разбира се, нашата бойна авиация, оборудването и оръжията на сухопътните войски, специалните части и на отделни места - руската система за противовъздушна отбрана. Не става дума само за такива комплекси като "Панцир", които бяха използвани в Сирия, но също и за зенитно-ракетни системи С-300 и С-400", посочил руският военен министър.

По-рано индийското издание Times of India, позовавайки се на военен източник, съобщи, че Русия и Индия приключват преговорите за доставката на пет дивизиона С-400. Сумата на сделката възлиза на около 390 млрд. рупии (около 5,5 млрд. долара).