Държавната дума на Русия единодушно прие закон за прекратяване действието на Устава на Съвета на Европа (СЕ) по отношение на страната, както и 20 международни договора с организацията, предава ТАСС.

Инициативата беше внесена в Думата през януари от руския президент Владимир Путин. Както се посочва в документа, Руската федерация се оттегля от договорите и се отказва от Устава на Съвета на Европа във връзка с прекратяването на членството в тази организация.

Денонсират се общо 21 документа, сред които Европейските конвенции за борба с тероризма, за защита на правата на човека, Европейската харта за местно самоуправление, Европейската социална харта и др.

На 15 март 2022 г. руското правителство уведоми генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич за оттеглянето на страната от организацията и намерението й да денонсира Европейската конвенция за правата на човека. На 16 март Комитетът на министрите на Съвета на Европа (CMCE) реши да прекрати правомощията на Русия в организацията. В същия ден ЕСПЧ реши да спре разглеждането на всички жалби срещу Руската федерация. ЕСПЧ ще продължи да разглежда жалбите на руснаци, постъпили в съда преди 16 септември 2022 г.

Български депутат в ПАСЕ се въздържа за изключването на Русия

Български депутат в ПАСЕ се въздържа за изключването на Русия

Един от тримата въздържали се е българският социалист Илиян Йончев

Русия стана член на Съвета на Европа през 1996 г. Руското външно министерство, обяснявайки причините за напускането на организацията, подчерта, че страните от ЕС и НАТО, "враждебни към Русия, злоупотребявайки с абсолютното си мнозинство в Комитета на министрите на Съвета на Европа (CMCE)", дълго време налагат "линия на унищожаване на Съвета на Европа и общото хуманитарно правно пространство".

По-остро се изказа заместник-председателят на Държавната дума, ръководителят на руската делегация в ПАСЕ Пьотр Толстой. Според него, Съветът на Европа се е превърнал в "марионетна структура, използвана за насърчаване на яростна русофобия". Политикът припомни, че руската страна се опита да "говори за правата на човека: за правата на руснаците в Украйна, за правото на жителите на Донбас да живеят без обстрел, за правата на кримчаните на свободен избор и достъп до вода", но всички призиви за диалог били игнорирани, каза той.

Оттеглянето на Русия от организацията, създадена след Втората световна война, за да защити мира и правата на човека, е изключително символичен момент. Съветът на Европа, към който Русия се присъедини през 1996 г., създаде Европейската конвенция за правата на човека и изигра роля в насърчаването на демокрацията в Централна и Източна Европа след падането на Берлинската стена.

ПАСЕ подкрепя разследване за военни престъпления на Русия в Украйна

ПАСЕ подкрепя разследване за военни престъпления на Русия в Украйна

Това се казва в резолюция на организацията