Руското външно министерство обяви в сряда, че прекратява трансграничното споразумение между Москва и Хелзинки. Рязката стъпка последва финландските обвинения, че Русия подклажда мигрантска криза на общата им граница, пише "Политико".

В изявлението на външното министерство на Москва се казва, че е "прекратено" споразумението от 2012 г. между Русия и Финландия за "насърчаване на трансграничното сътрудничество", без да се предоставят подробности.

Споразумението има за цел да "допринесе за разширяването на приятелските отношения между народите на тези две страни и да развие дългосрочно трансгранично сътрудничество между тях".

През октомври обаче руското външно министерство привика финландския посланик Анти Хелантера, за да информира Хелзинки, че Москва се оттегля от сделката поради "конфронтационните действия на Финландия срещу Русия и дискриминацията срещу руснаците въз основа на национален произход при издаването на входни визи. "

Напрежението между двете съседни държави се изостри, откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., което подтикна Финландия и Швеция да кандидатстват за членство в НАТО.

Финландия стана член миналия април, докато Швеция очаква одобрението на Унгария , преди да може официално да се присъедини към Алианса.

През декември Хелзинки обвини Москва, че предизвиква миграционна криза, като насочва търсещите убежище до границата и им позволява да влязат на нейна територия без валидни документи за пътуване, обвинение, което Русия отхвърли, заявявайки, че решението е "недвусмислено провокативно и е очевидно в съответствие с опитите за да влошим още повече нашите отношения".

Същия месец президентът Владимир Путин каза на руската държавна телевизия, че "ще има проблеми с Финландия" и обвини НАТО, че "въвлича" Хелзинки в алианса.

Унгария обеща подкрепа на Швеция и Финландия за НАТО

Унгария обеща подкрепа на Швеция и Финландия за НАТО

Будапеща и Анкара са единствените членове на Алианса, които не са им дали разрешение за присъединяване