Русия изглежда използва известна тактика на хибридна война, за да създаде изкуствено мигрантска криза на финландската граница. Финландските власти затвориха четири гранични контролно-пропускателни пункта на югоизточната граница на Финландия с Русия на 18 ноември. Това решение беше взето, след като финландската гранична охрана съобщи, че поток от около 300 души, предимно от Ирак, Йемен, Сомалия и Сирия и търсещи убежище, е пристигнал на финландската граница от Русия оттогава септември 2023 г.

Финландската гранична охрана регистрира 89 преминавания на мигранти по време на двудневен период между 7 и 14 ноември - рязко увеличение от 91 преминавания, регистрирани от средата на юли до 12 ноември.

В момента остават отворени четири контролно-пропускателни пункта на североизточната граница на Финландия с Русия, като само два са отворени за кандидати за убежище. "Ройтерс" съобщи на 19 ноември, че десетки мигранти са пристигнали на затворените финландски пропускателни пунктове "Нуиямаа" и "Ваалимаа" на 18 ноември и са се събрали около лагерен огън при минусови температури.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Финландия затвори половината пропускателни пунктове на границата си с Русия

Финландия затвори половината пропускателни пунктове на границата си с Русия

Хелсинки взе това решение след дни на приток на бежанци

Финландското издание Iltalehti съобщи на 20 ноември, че финландските власти обмислят да затворят цялата граница с Русия в нощта на 21 ноември.

Финландският премиер Петери Орпо заяви на 14 ноември, че руската гранична охрана придружава или транспортира мигранти до финландската граница, а финландското правителство заяви на 16 ноември, че има индикации, че "чужди власти или други участници" са изиграли роля в подпомагането на хората преминават нелегално границата.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL) съобщи на 19 ноември, че Йоуко Кинунен, началник на финландския контролно-пропускателен пункт Вартиус, който в момента остава отворен, е заявил, че руската гранична охрана е изтласкала мигрантите към финландската страна на бариерата и след това е затворила руската граница бариери зад тях.

Малко вероятно е тези мигранти да останат на финландската граница при минусови температури по собствено желание, след като финландските гранични власти отказаха влизането им във Финландия, което предполага, че Русия вероятно е замесена в ситуацията по някакъв начин.

Кремъл отхвърли обвиненията на Финландия за участието на Русия в създаването на изкуствен приток на мигранти. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на 17 ноември на съобщението за затварянето на четирите контролно-пропускателни пункта, заявяви, че Финландия е избрала път на конфронтация, което Песков определи като "голяма грешка". Песков също така заяви на 20 ноември, че евентуалното решение на Финландия да затвори цялата граница "не предизвиква нищо освен дълбоко съжаление" и твърди, че "русофобската" позиция на Финландия е навредила на финландско-руските отношения от миналото.

Очевидната тактика на Русия за хибридна война на руско-финландската граница е подобна на създаването на мигрантска криза от Русия и Беларус на полската граница през 2021 г. и вероятно по подобен начин е насочена към дестабилизиране на НАТО. ISW по-рано оцени, че Кремъл е позволил или вероятно е пряко контролирал изкуственото създаване на мигрантска криза от Беларус на нейната граница с Полша през 2021 г., когато беларуският персонал по сигурността помогна на хиляди мигранти от Близкия изток да преминат границата на Беларус към Полша.

Киев не вижда заплаха от Беларус

Киев не вижда заплаха от Беларус

Ситуацията там не се е променила в световен мащаб. Няма заплаха от нападение от Беларус в близко бъдеще, според разузнаването

Кремъл използва създадената криза през 2021 г., за да обвини фалшиво НАТО в агресия срещу Беларус.

Песков отговори на присъединяването на Финландия към НАТО на 4 април, като заплаши, че Русия ще предприеме всякакви "контрамерки сметнати за необходими, за да гарантира собствената сигурност на Русия". Руското министерство на външните работи по подобен начин заяви на 4 април, че Русия ще бъде "принудена да предприеме ответни мерки" и че присъединяването на Финландия към НАТО "не може да не окаже отрицателно въздействие върху руско-финландските двустранни отношения".

ISW по-рано оцени, че Кремъл може да се опитва да създаде условия в информационното пространство, за да дестабилизира държавите от НАТО на руските граници и да отвлече вниманието от войната в Украйна.

ISW също последователно оценява, че една от целите на Путин при стартирането на пълномащабното нахлуване в Украйна през 2022 г. е била да разбие НАТО - цел, която той продължава да преследва.

Руски блогъри изразиха продължаващ гняв от влошаващите се руско-арменски отношения, тъй като Армения изглежда се дистанцира още повече от Русия, докато сключва нови споразумения със западните правителства. Генералният секретар на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) Имангали Тасмагамбетов заяви в Минск на 20 ноември, че Армения е поискала да бъдат премахнати разпоредбите за помощ на Армения от дневния ред на предстоящата среща на върха на ОДКБ.

Руските медии съобщиха също, че заместник-министърът на външните работи на Армения Паруир Ованесян и посланикът на Европейския съюз (ЕС) в Армения Василис Марагос са подписали споразумение, което увеличава "правната сигурност" около "правата и задълженията" на Мисията на ЕС в Армения в рамките на Армения , и създава по-лесни условия за наблюдателите на EUMA да работят в страната.

Руските блогъри се хванаха за твърдението на Тасмагамбетов и споразумението Армения-ЕС, засилвайки досега необоснованото твърдение от 19 ноември, че Армения се готви да напусне ОДКС и да предостави ракети и ракетни установки на Украйна. Те обвиниха Армения в "предателство" за това, че се сближава със Запада и се дистанцира от Русия и изразиха огорчение от предполагаемото предоставяне на оръжия на Украйна от страна на Армения, като същевременно не направиха нищо "освен да хвърлят кал" по руските миротворци в Нагорни Карабах.

Армения официално става член на МНС през февруари

Армения официално става член на МНС през февруари

Страната подаде молбата си за присъединяване към Международния наказателен съд

ISW не забеляза индикации, които да обосноват твърдението на блогър, че Армения предоставя ракети и ракетни установки на Украйна.

Съобщава се, че руското Министерство на отбраната (МО) е започнало публично набиране на персонал за руския "Африкански корпус", целящ да поеме операциите на групата "Вагнер" в Африка, след предполагаемия неуспех на Министерството на отбраната директно да наеме бивш персонал. Руски блогър публикува обява за договорна служба в руския "Африкански корпус" на 20 ноември.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров продължава усилията си да се разграничи в руското информационно пространство, нарушавайки общоприетите граници между главите на руски федерални субекти (региони) и руския президент Владимир Путин. По време на видеоконференция за обновяването на руския обществен транспорт в руските региони Кадиров публично покани Путин да посети Чечения. Кадиров казва на Путин, че чеченските старейшини са се скарали, защото Путин не е посещавал Чечня от дълго време.

Путин прие Кадиров похвали "положителната динамика в Чечения"

Путин прие Кадиров похвали "положителната динамика в Чечения"

Няма официално съобщение за темата на разговора

Путин не отговори директно на поканата и вместо това благодари на Кадиров и чеченския народ за тяхната упорита работа при възстановяването на републиката. Публичната покана на Кадиров към Путин, който по-специално не е посещавал Чечения от 2011 г., поставя Путин в трудна позиция, тъй като той или игнорира поканата и рискува да пренебрегне Кадиров, или приема поканата и рискува да изглежда така, сякаш се поддава на натиска на Кадиров.

Министерството на отбраната на САЩ обяви нов пакет за помощ за сигурността на Украйна по време на посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в Киев на 20 ноември. Остин се срещна с украинския президент Володимир Зеленски и украинския министър на отбраната Рустем Умеров и потвърди дългосрочната подкрепа на САЩ за Украйна.

Новият пакет на Министерството на отбраната съдържа военно оборудване на стойност до 100 милиона долара.

Съобщава се, че руски федерален субект (регион) и окупационни служители планират да работят заедно, за да предоставят дронове на руските сили. Ръководителят на Луганската народна република (ЛНР) Леонид Пасечник заяви на 20 ноември, че се е срещнал с делегация от Република Саха и са обсъдили военно сътрудничество, включително разработване и сглобяване на безпилотни самолети.

Украински служител съобщи, че Украйна успешно е върнала 45 украински деца, които руските власти насилствено депортираха в Русия през последните шест месеца. Украинският вицепремиер и министър на реинтеграцията Ирина Верешчук заяви, че 45 украински деца от окупирани райони на Украйна са се върнали в Украйна през последните шест месеца към средата на ноември.

Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Университетът Йейл: Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Не е ясно колко от тях обаче остават в страната

Свързани с Кремъл организации продължават да създават патронажни мрежи в райони на окупирана Украйна. Окупационната администрация на Херсонска област заяви на 20 ноември, че "Народната програма" на свързаната с Кремъл политическа партия "Единна Русия" изгражда социални инфраструктурни обекти в окупирания Скадовски район, Херсонска област, включително в Михайловка, Широке и Приморске.