Руският президент Владимир Путин се срещна с чеченския лидер Рамзан Кадиров в четвъртък, каза репортер на руската държавна телевизия, три дни след като Кадиров каза, че се гордее с 15-годишния си син, който е пребил затворник, обвинен в изгаряне на Корана, предава Ройтерс

Кратък видеоклип, публикуван от телевизионния репортер Павел Зарубин, показва как двамата мъже си разменят встъпителни бележки, без да се споменава епизодът с побоя, който предизвика осъждане дори от някои прокремълски хардлайнери.

Путин каза, че в Чечения има "положителна динамика", до голяма степен благодарение на Кадиров и неговия екип. Кадиров беше показан да му дава някои документи от досие.

Освен това руският президент е "предал най-добрите си пожелания" на войниците от Северния военен окръг от републиката, които "героично се бият на фронтовата линия".

"Предайте най-добрите ми пожелания на момчетата и най-добри пожелания на техните семейства. Знам, че вие ​​сте лично ангажирани с тези проблеми през цялото време, включително подкрепа на семействата на нашите момчета, които се бият на фронтовата линия, бият се уверено, добре, смело, героично", каза Путин.

Той добави, че е доволен от "много добрите контакти", които бойците имат с други части. "Познавам отношението на командирите, включително и на по-високи нива", отбеляза президентът.

Той каза, че попитал един от командирите как се бият момчетата от Чечения. "Отговорът дойде веднага: Те няма да Ви подведат, имам им пълно доверие. Това говори много. Това е оценка на командири, които реално участват във военните действия", отбеляза Путин.

"Така че нашите най-добри пожелания към всички и техните семейства", завърши той. В отговор Кадиров увери, че заповедта на държавния глава ще бъде изпълнена на 100%. "Благодаря Ви", благодари президентът, цитира разговора ТАСС.

Кадиров се врече във вярност на Путин, отново

Кадиров се врече във вярност на Путин, отново

Домашният фронт винаги трябва да бъде спокоен и сигурен

Путин позволи на Кадиров да управлява южния мюсюлмански регион като лично владение в замяна на запазването на стабилността и лоялността към Москва след войните през 90-те и 2000-те години, в които регионът се опита да се отцепи от Москва.

Кадиров поддържа имиджа на безмилостен съюзник на Путин и агресивен привърженик на войната на Русия в Украйна, но някои коментатори предположиха, че тази седмица той е прекрачил границата, като е одобрил нападението на сина му Адам срещу затворника Никита Журавел.

Той публикува видеозапис, на който се вижда как по-младият Кадиров удря с юмруци и рита Журавел, докато затворникът се свива на стола, и каза, че се гордее със сина си, че е придобил "идеали на възрастен за чест, достойнство и защита на своята религия".

Предполагаемото изгаряне на Корана не се е случило в Чечения, но руските следователи казаха, че са прехвърлили Журавел в чеченския арест, защото мюсюлманите там са се виждали като жертви на инцидента.

Побоят насочи обвинения към Путин, че е предал етнически руснак, "за да бъде изяден от чеченците", каза тази седмица бившият автор на речи в Кремъл Абас Галямов, сега остър критик на Путин. Дори прокремълски военни коментатори описаха епизода като безобразие.

46-годишният Кадиров беше обект на интензивни спекулации относно здравето му, като този месец се появиха слухове, че е мъртъв или в кома. Миналата седмица той публикува пост в "Телеграм", в която казва, че е добре и причината да пътува до московска болница е "да посети болен чичо".

Рамзан Кадиров отхвърли всякакви слухове, че е болен

Рамзан Кадиров отхвърли всякакви слухове, че е болен

Различни източници започнаха да съобщават за рязко влошаване на здравето на Кадиров в четвъртък вечерта