Президентът на Украйна Володимир Зеленски на срещата в понеделник с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин го информира за текущата ситуация на бойното поле, благодари за военната помощ и изрази задоволство от действието на "зърнения коридор". Това съобщиха от пресслужбата на канцеларията на президента на Украйна, цитирани от "Укринформ".

Освен Остин, американската делегация включваше генерал аот армията на САЩ Кристофър Каволи, върховен главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа.

"Володимир Зеленски отбеляза важността на посещението на американската делегация преди поредната среща във формат Рамщайн (Украинската контактна група по отбраната), резултатите от която трябва да укрепят позициите на Украйна на бойното поле. В тази връзка той говори подробно за текущата ситуация на фронта, стратегическите цели и приоритетните нужди на отбранителните сили на Украйна", се казва в изявлението.

Според пресслужбата на президента, на срещата е отбелязана настоятелността съюзниците на Украйна да продължат непрекъснатите доставки на всички необходими оръжия и боеприпаси.

Страните обсъдиха също така и корабоплаването в Черно море и осигуряването на функционирането на алтернативен "зърнен коридор".

Зеленски за войната: Няма да свърши толкова бързо, колкото ни се иска

Зеленски за войната: Няма да свърши толкова бързо, колкото ни се иска

Интервю за Fox News

"Много е важно, че успяхме да постигнем напредък в установяването на контрол над Черно море и да осигурим функционирането на алтернативен хуманитарен маршрут. Това позволява на Украйна да остане гарант за глобалната продоволствена сигурност", каза Зеленски.

Той също така подчерта необходимостта от укрепване на възможностите на Украйна преди зимния сезон.

Зеленски благодари на Байдън, неговата администрация, двете камари на Конгреса и народа на Съединените щати за тяхната непоколебима силна подкрепа за Украйна, включително военна подкрепа, която е много важна за Киев.

"Ние сме изключително благодарни на президента Джоузеф Байдън. За нас е много важно, че Съединените щати са до нас. Разчитаме на вашата подкрепа и се гордеем, че сте с нас", каза Зеленски.

На срещата беше отбелязано и лидерството на САЩ при формирането на международна коалиция за подпомагане сигурността на Украйна.

Зеленски договори с Байдън съвместно производство на оръжие

Зеленски договори с Байдън съвместно производство на оръжие

През декември тази година ще се проведе специална конференция с участието на украински и американски производители

Припомняме, че Байдън подписа закон, осигуряващ временно финансиране на федералното правителство, което му позволява да избегне спиране. Подписаният документ предвижда финансиране работата на федералните ведомства до 19 януари 2024 г. и не съдържа помощ за Украйна и Израел.

На 30 септември Байдън вече успя да избегне спиране на работата на правителството, като одобри временен бюджет за 45 дни. Помощта за Украйна също не беше включена в него тогава, а войната между Израел и "Хамас" още не беше започнала.

Президентът по-рано поиска от Конгреса незабавно да отпусне 106 милиарда долара, от които повече от половината ще отидат за Украйна, а останалите за Израел, Тайван и за защита на границата с Мексико.

Освен това администрацията на Байдън се стреми да обвърже помощта за Израел и Украйна в един законодателен акт, а не поотделно. Това обаче доведе до неприемането на законопроекта, като вместо това прие помощ само за Израел. Този законопроект обаче изобщо не беше гласуван в Сената, където демократите имат мнозинство.

Зеленски: С настъпването на зимата Русия ще удря по-мощно срещу Украйна

Зеленски: С настъпването на зимата Русия ще удря по-мощно срещу Украйна

Киева обаче вземал ответни мерки

Новият председател на Камарата на представителите, привърженикът на Тръмп Майк Джонсън, още след избирането си каза, че би искал първо да отпусне спешна помощ за Израел и отделно да се обсъди Украйна.

Зеленски призова да не се очаква бърз край на войната на Русия срещу Украйна. Той говори за това на среща в Киев с изпълнителния директор на Fox Corporation Лаклан Мърдок, журналистите от канала Fox News Бенджамин Хол и изданието Sun Джеръм Старки.

"По някаква причина хората гледат на това като на филм и очакват, че няма да има дълги паузи в събитията, че картината пред очите им винаги ще се променя, че всеки ден ще има изненади. Но за нас, за нашите войници, това не е филм, каза Зеленски (цитиран от официалния си сайт). Това е нашият живот. Това е трудна работа всеки ден. И всичко няма да свърши толкова бързо, колкото ни се иска, но ние нямаме право да се откажем и няма да направим това", продължи президентът на Украйна.

Снимка 642777

Източник: EPA/БГНЕС

Думите на Зеленски дойдоха в контекста на публикации за удължаване на конфликта - на първо място, изявлението на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че войната е в задънена улица, което той направи в началото на ноември на страниците на списание Economist.