Русия приема хиляди севернокорейски работници в страната и дава нови разрешителни за работа в нарушение на санкциите на ООН, съобщава Wall Street Journal.

Над 10 000 севернокорейски работници са регистрирани в Русия от септември, според информация на руското вътрешно министерство.

Действията на Русия потенциално нарушават санкциите на ООН за намаляване на паричните потоци към Северна Корея и натиск върху Пхенян да се откажат от ядрените си оръжия, се казва в списанието, позовавайки се на представители на САЩ.

Тази година са издадени 700 нови разрешения за работа в Русия. "Това е абсолютно ясно, че Русия трябва да направи повече. Русия заявява, че иска по-добри отношения със Съединените щати, така че Москва трябва да докаже, че като сътрудничи с нас, без да работи срещу нас в тази заплаха за всички нации", заяви говорител на департамента на САЩ.

"Смята се, че севернокорейските работници в Русия изпращат към Пхенян, между 150 и 300 млн. долара годишно. Сега е моментът Русия да предприеме действия: Москва незабавно и изцяло да приложи всички санкции на ООН, към които е подписала", допълва представителят на щатския департамент.

Забраната за работа е част от по-широк набор от санкции, които са насочени към премахване на важен поток от приходи за режима в КНДР. Повечето от парите, които се изплащат на севернокорейците в чужбина, завършват в държавната хазна, докато работниците се трудят в изтощителни условия.

Специален доклад, публикуван тази седмица от базирания в Сеул институт за политически изследвания "Асан" коментира, че между 2015 и 2017 г. "Независимата петролна компания" (IPC), базирана в Москва, продава далеч повече петрол в Северна Корея, отколкото официално се съобщава.

"Количеството петрол на IPC, продавано в Северна Корея между 2015 и 2017 г. е около 238 млн. долара. Това далеч надхвърля официалния доклад на Русия за износа на петрол към Северна Корея през същия период на стойност 25 млн. долара".