Всички руски образователни организации са изключени от Болонския образователния процес, заяви Дмитрий Афанасиев, заместник-министър на науката и висшето образование на Русия на разширено заседание на комисията на Съвета на федерацията по наука, образование и култура, цитиран от ТАСС.

На 11 април Болонската група обяви решение да спре представителството на Русия и Беларус във всички структури на Болонския процес, припомни Афанасиев. "Всъщност, като се вземе предвид фактът, че нашите ректори, ръководители на образователни организации подписаха призива на Руския съюз на ректорите за подкрепа на президента във връзка със специалната операция, всъщност всички образователни организации в страната по този начин са изключени от Болонския процес", каза той.

На 24 май министърът на науката и висшето образование на Русия Валери Фалков нарече Болонската образователна система "изминат етап", заявявайки, че Русия ще има своя собствена система. От министерството отбелязаха, че няма да има радикална промяна, очаква се преходен период от Болонската система към национална такава.

През март Руският съюз на ректорите подкрепи военните действия на Руската федерация в Украйна.

Припомняме, че Болонската декларация е документ, подписан от членовете на ЕС, касаещ хармонизиране на висшето образование в Съюза. Декларацията е подписана на 18 и 19 юни 1999 г. в Болоня (Италия). С нея страните, членуващи в ЕС, се ангажират да въведат тристепенна система на висше образование:

Първа степен - тригодишен курс на следване, който студентите завършва със степен бакалавър

Втора степен - двегодишен курс на следване, който е продължаващ за студентите със степен бакалавър и който студентите завършват със степен магистър (присъжда се при успешна защита на магистърска теза);

Трета степен - тригодишен курс на следване, който студентите могат да запишат след придобиване на степен магистър и завършват след успешно защитена дисертация със степен доктор.

Унифицираната система на висшето образование позволява на студентите да завършат различните етапи от своето висше образование в различни висши учебни заведения и съответно в различни страни, при спазване на определени изискавания за хорариум.