Председателят на парламентарната комисия по международни отношения към горната камара на руския парламент Константин Косачев приветства "дългоочакваната, отлична" новина, че САЩ прекратяват подкрепата си за бунтовниците в раздираната от война Сирия, съобщава ДПА.

"Тази промяна на работите без съмнение ще създаде допълнителни възможности за руско-американско сътрудничество в борбата с тероризма в страната", коментира Косачев в профила си във "Фейсбук".

Тръмп спря програмата на ЦРУ за въоръжаване на опозицията в Сирия

Тръмп спря програмата на ЦРУ за въоръжаване на опозицията в Сирия

Путин победи в Сирия

Американски медии съобщиха вчера, че американският президент Доналд Тръмп е прекратил секретна програма на ЦРУ за въоръжаване и обучение на т. нар. умерените сирийски бунтовници.

Тръмп и руският президент Владимир Путин се срещнаха по-рано този месец по време на срещата на върха на Г-20 в германския град Хамбург.

Говорителят на Путин, Дмитрий Песков, коментира, че двамата държавни глави не са обсъждали американската подкрепа за бунтовниците в Сирия по време на разговорите си на срещата на Г-20.

Русия е основният военен поддръжник на сирийския режим в кървавия, многостранен конфликт в страната.

САЩ и някои регионални сили, които обвиниха сирийския режим в извършването на престъпления срещу човечеството, включително избиването на цивилни, подкрепят бунтовниците, които се опитват да свалят режима на президента Башар Асад от власт.

САЩ и Русия, въпреки подкрепата им за противопоставящи се страни, се споразумяха за необходимостта от изкореняване на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), която действа в Сирия.