Руското външно министерство съобщи в петък, че е привикало посланика на Австралия в Русия Греъм Мийхан заради решението на Канбера да попречи на Русия да построи ново посолство в Австралия.

Това съобщи АП.

По-рано през деня австралийското правителство прекрати договора на Русия за наем на земя в близост до сградата на парламента в Канбера.

Руското външно министерство заяви, че категорично протестира срещу "открито политизираната и недружелюбна" стъпка, "целяща да нанесе допълнителни щети на двустранните отношения".

Москва обвини Канбера за влошаването на двустранните им отношения до "най-ниската им точка в историята", като заплаши с "възможни ответни мерки" за защита на интересите си.

В момента Русия държи под наем парче земя, придобито през 2008 г., на около 400 метра от сградата на парламента. Там се полагаха основите на нова сграда на посолството.

Тъй като отношенията между Австралия и Русия се влошиха след инвазията в Украйна, Канбера реши да отмени разрешението за строеж на новата сграда.

Австралия секна устрема на Русия да построи ново посолство в Канбера

Австралия секна устрема на Русия да построи ново посолство в Канбера

Аргументът - риск от шпионаж

Не очакваме Русия да е в състояние да говори за международното право, като се има предвид тяхното отхвърляне от него толкова последователно и толкова нагло с нахлуването им в Украйна.

Закони, специално изготвени за спиране на строителството, бяха бързо приети, след като правните опити за блокиране на изграждането на ново руско посолство в Канбера се провалиха. Сегашното посолство на Москва няма да бъде засегнато от новите закони.