На 14 януари руски самолет Ил-22 беше свален над Азовско море. Командирът на самолета майор Виктор Климов е загинал по време на атаката. Това беше съобщено от офицера от ВСУ Анатолий Стефан ("Щирлиц"), пише УНИАН.

В Русия също потвърдиха тази информация, като заявиха, че Климов "геройски е загинал при изпълнение на воинския си дълг".

В интернет се посочва, че командирът на Ил-22 е получил рани от шрапнели. Той е загинал, докато самолетът е бил във въздуха, затова вторият пилот е трябвало да го приземи. Той също е бил ранен.

На 14 януари два руски самолета - Ил-22 и самолет за далечно радиолокационно откриване А-50 - са поразени едновременно над Азовско море. Последният е бил унищожен, а Ил-22 е успял да се приземи в Анапа, съобщи началникът на разузнавателното управление към министерството на отбраната Кирил Буданов.

Все още не е известно как Украйна е успяла да порази руския АУАКС

Все още не е известно как Украйна е успяла да порази руския АУАКС

Успех за Киев срещу агресията на Путин

Алексей Хетман, ветеран от руско-украинската война и майор от запаса, заяви, че повредите по самолета показват, че той може да е бил атакуван със зенитна ракета. Той отбеляза, че подобни ракети са снабдени с различни поразяващи устройства и се взривяват при приближаване към самолета.