Правителството на Русия обяви, че не подкрепя сирийското правителство и режима на президента Башар Асад, но предупреди световните сили да работят по мирния плана на специалния посланик на ООН и Арабската лига Кофи Анан и да не се стремят да променят режима.

Не подкрепяме сирийското правителство. Подкрепяме плана на Кофи Анан", каза външният министър на Русия Сергей Лавров на съвместна пресконференция с британския си колега Уилям Хаг, цитиран от „Франс прес".

Лавров допълни, че световните сили трябва да участват в изпълнението на плана на Анан и да не участват в действия за промяна на режима.

От своя страна Хаг предупреди, че ще настъпи „хаос и гражданска война" в Сирия, ако планът на Анан не се изпълни.

Срещата на двамата външни министри се осъществи, след като „Ню Йорк Таймс" информира, че администрацията на американския президент Барак Обама обсъжда вариант за сътрудничество с Русия по план за оттеглянето на Асад от властта по модела, който бе приложен в Йемен.

Припомняме, че бившият президент на Йемен Али Абдула Салех напусна властта след дълги години на управление. Той бе заменен от новоизбрания Абд Рабу Мансур Хади.
Йемен стана първата страна в арабския свят, където народното въстание постави основите на промяна чрез договорено между управляващите и опозицията решение.

Лавров не коментира информацията от таблоида, но заяви ясно, че приоритетът на Русия не е „кой е на власт" в Сирия, а прекратяването на насилието.

Сериозно сме притеснени заради незадоволителното прилагане плана на Анан. Все още сме далеч от нашите цели", допълни той.

По-рано Русия се присъедини към останалите държави от Съвета за сигурност на ООН, които осъдиха сирийското правителството заради употребата на артилерия в град Хула, където загинаха 108 души, повечето деца, и 300 ранени.

Великобритания и Франция предложиха да се приеме документ в Съвета за сигурност, който по-сериозно да атакува режима на Асад, но Русия отхвърли тази инициатива.

Според Лавров режимът и опозицията са виновни за случилото се в Сирия.

Тук ние имаме ситуация, в която двете страни имат участие в убийствата на мирни граждани", изтъкна той.

Хаг призова Русия да използва влиянието си над Асад.