През следващите години всички арктически дивизии на Северния флот на Русия ще бъдат оборудвани със зенитно-ракетни комплекси С-400. Това съобщи командирът на Северния флот вицеадмирал Александър Моисеев, който е носител на почетното звание "Герой на Русия".

Това щяло да позволи създаването на противовъздушен купол над руската част на Арктика: благодарение на това Арктика щяла да бъде защитена от всякакви средства за нападение от въздуха, независимо дали става дума за авиация, крилати или балистични ракети.

Русия иска партньорство и мир в Арктика

Русия иска партньорство и мир в Арктика

Взаимноизгодно сътрудничество, военна сдържаност и отказ от провокативни действия

"Извършва се оборудване и преоборудване на зенитните ракетни и радиотехнически войски с нова техника. През тази година на въоръжение в зенитния ракетен полк, дислоциран в Нова земя, постъпиха и вече изпълняват бойни дежурства противоракетни системи С-400", уточни Моисеев.

Като цяло, говорейки за нова техника и въоръжение, Моисеев отбелязал, че техният дял средно бил около 60 процента, а за определени позиции, като например бронетанкова техника, значително изпреварва тези показатели.

Русия за първи път изпита в Арктика новата свръхзвукова ракета „Кинжал”

Русия за първи път изпита в Арктика новата свръхзвукова ракета „Кинжал”

Източниците поясниха, че изтребител МиГ-31К за първи път е изстрелял хиперзвукова ракета Х-47М2 "Кинжал"

През септември стана ясно, че полкът в Нова земя за първи път е бил оборудван със зенитно-ракетния комплекс С-400. Това подразделение е застъпило на бойно дежурство през 2015 г., но преди това на въоръжение бяха противоракетните системи от предишно поколение С-300.

Зенитно-ракетният комплекс С-400 е предназначен за унищожаване на всички съвременни и перспективни средства за въздушно-космическо нападение в обхват от няколкостотин километра.

САЩ противодействат на влиянието на Русия в Арктика

САЩ противодействат на влиянието на Русия в Арктика

В тази връзка САЩ възнамеряват да построят нови ледоразбивачи