Бреговата охрана на САЩ ще трасира пътя за "възстановяването на американското лидерство в Арктика" и ще помогне да се противодейства на нарастващото влияние на Русия в този регион.

Това обяви съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън, който е говорил пред випускници на Академията на бреговата охрана в Ню Лондон, щата Кънектикът, съобщават американските медии.

Помпео: Засилваме присъствието си в Арктика, за да контролираме „агресивните” Китай и Русия

Помпео: Засилваме присъствието си в Арктика, за да контролираме „агресивните” Китай и Русия

Това предупреди държавният секретар на САЩ Майк Помпео

"Вие ще помогнете на САЩ да се противопоставят на нарастващото руско военно влияние в Арктика и да противодействат срещу незаконните претенции на Китай за "почти арктически статут", изтъкна той.

Болтън също така отбелязал, че САЩ възнамеряват да построят нови ледоразбивачи, способни да осигурят целогодишно присъствие в Арктика с цел противопоставяне на Русия и Китай.

По-рано американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон иска сътрудничество с Москва в Арктика. В същото време той отбеляза, че Арктическият съвет е започнал по-внимателно да се отнася към "заплахата от страна на Китай и Русия", а също така изтъкна, че Москва незаконно изисква от други страни да получават разрешение за преминаването на корабите им по Северния морски път.

САЩ вдигат изтребители срещу 4 руски ракетоносеца над Арктика

САЩ вдигат изтребители срещу 4 руски ракетоносеца над Арктика

Продължителността на плановия полет е била повече от 12 часа

От руското външно министерство отговориха на американските представители, като Москва смята за абсурдни и неоснователни обвиненията от страна на САЩ за поведението ѝ в Арктика.

"Обвиненията по адрес на Русия са нелепи, абсурдни и неоснователни", подчерта Николай Корчунов, който е посланик с особено поръчение на руското външно министерство за международното сътрудничество в Арктика.

Руският дипломат също така добавил, че линията на САЩ в Арктика е насочена към превръщане на региона в театър за военни действия.

САЩ се заричат да не допуснат господство на Китай и Русия в Арктика

САЩ се заричат да не допуснат господство на Китай и Русия в Арктика

Нови "закачки" между великите сили