Русия отхвърли критиките от президента на САЩ Джо Байдън относно плана на Москва да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, заявявайки, че Вашингтон от десетилетия е разполагал точно такива ядрени оръжия в Европа. Това предаде агенция Ройтерс.

Русия обяви по-рано тази седмица, че напредва с първото разполагане на такива оръжия извън нейните граници след падането на Съветския съюз през 1991 г. Президентът на Беларус Александър Лукашенко поясни, че оръжията вече са в движение.

Държавният глава на САЩ Джо Байдън подчерта, че е имал изключително негативна реакция на съобщенията, че Русия е напреднала с план за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Държавният департамент на САЩ осъди руския план за разполагане на ядрени оръжия.

Суверенно право на Русия и Беларус е да гарантират сигурността си със средствата, които считаме за необходими на фона на широкомащабна хибридна война, отприщена от Вашингтон срещу нас, посочва руското посолство в Съединените щати в свое изявление. Мерките, които предприемаме, са в пълно съответствие с международните ни правни задължения, допълват от ведомството.

Москва и Минск подписаха документите за разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус

Москва и Минск подписаха документите за разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус

Шойгу увери, че мерките са в съответствие с международните правни задължения

Според САЩ светът е изправен пред най-сериозната ядрена опасност след Кубинската ракетна криза от 1962 г. заради забележките на президента Владимир Путин по време на конфликта в Украйна. Москва твърди, че нейната позиция е била изтълкувана погрешно.

Путин, който представи войната в Украйна като битка за оцеляването на Русия срещу агресивния Запад, многократно предупреди, че Русия, която има повече ядрени оръжия от всяка друга страна, ще използва всички средства, за да се защити. Тактическите ядрени оръжия се използват за тактически успехи на бойното поле и обикновено са с по-малък капацитет от стратегическите ядрени оръжия, предназначени да унищожение.

Руското посолство нарече критиките на САЩ за планираното разполагане на Москва лицемерни, като подчерта, че преди да обвини другите, Вашингтон може да използва известна интроспекция. Съединените щати от десетилетия поддържат голям арсенал от своите ядрени оръжия в Европа. Заедно със своите съюзници от НАТО те участват в споразумения за споделяне на ядрени оръжия и обучават сценарии за използване на ядрени оръжия срещу нашата страна, уточняват от руското посолство.

Съединените щати разполагат ядрени оръжия в Западна Европа, откакто президентът на САЩ Дуайт Айзенхауер разреши това по време на Студената война като противодействие на предполагаемата заплаха от Съветския съюз. Първите американски ядрени оръжия в Европа са разположени във Великобритания през 1954 г.