Малко преди края на германското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, Русия изрази "разочарование" от ролята на Берлин, информира ДПА. 

Германия не била председател на паневропейска организация в продължение на шест месеца, а флагман на антируските сили, настоя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Били са организирани атаки срещу Русия, твърди Захарова, като даде пример за скорошни изявления на Комитета на министрите под председателството на германския външен министър Хайко Маас, че положението с правата на човека на полуостров Крим се е влошило решително след "незаконната анексия" от страна на Москва.

За Русия решението на ЕС за Крим е нарушение на териториалната цялост

За Русия решението на ЕС за Крим е нарушение на териториалната цялост

Съветът на Европа прекрачва граници, "идеология, която се налага на паневропейските институции от "големия брат"

Отношенията между Берлин и Москва са толкова студени, колкото не са били отдавна. Русия разглежда себе си за несправедливо държана за отговорна за покушението срещу дисидента Алексей Навални, за убийството на грузинец в Берлин и за хакерската атака срещу германския Бундестаг през 2015 г.

Съветът на Европа, базиран във френския град Страсбург, работи съвместно със съда си (Европейския съд за правата на човека) за защита на правата на човека в своите 47 страни членки. Той не е орган на Европейския съюз.

Комитетът на министрите се състои от външните министри на 47-те страни. Именно в този орган се определя политиката на Съвета на Европа. Германия пое председателството през ноември.